W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Profilaktyka chorób nerek

16.03.2024

Na zdjęciu jest pacjentka i lekarka, która wykonuje usg nerek.

Nerki

  • Nerki są niezwykle bogato ukrwione – w każdej minucie przepływa przez nie około 0,8—1,2 litra krwi.
  • Na przewlekłą chorobę nerek (PChN) cierpi 9,1 proc. światowej populacji. W Polsce odsetek ten sięga 11 proc. Obok chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia tętniczego, otyłości i cukrzycy,
  • PChN wymieniana jest jako choroba cywilizacyjna XXI wieku. 20 tys. osób rocznie jest regularnie dializowanych, 5 proc. z nich otrzymuje kwalifikację do przeszczepu nerki.

Czym są nerki?

Nerki to parzyste narządy układu moczowego. Znajdują się z tyłu jamy brzusznej, po obu stronach kręgosłupa, mają 10-12,5 cm długości i składają się z około 1 miliona nefronów (jednostek filtrujących).

Ich główne funkcje to:

  • usuwanie nadmiaru wody i zbędnych produktów przemiany materii z krwi, które są wydalane wraz z moczem;
  • wytwarzanie moczu i substancji, które regulują działanie wielu innych narządów: erytropoetyny (hormonu pobudzającego szpik kostny do
  • wytwarzania erytrocytów), aktywnej witaminy D (odpowiedzialnej za prawidłową gospodarkę wapniem i fosforem oraz prawidłowy stan kości), a także wielu innych substancji regulujących np. ciśnienie krwi.

Najczęstsze choroby nerek to:

  • zakażenie układu moczowego (ZUM);
  • kamica układu moczowego;
  • przewlekła choroba nerek (PChN).

Profilaktyka chorób nerek

  • Zapobiegaj chorobom takim jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość.
  • Przyjmuj leki zgodnie z zaleceniami lekarza lub farmaceuty, koniecznie czytaj ulotki informacyjne.
  • Zdrowo się odżywiaj. Wybieraj świeże owoce, świeże lub mrożone warzywa, pieczywo pełnoziarniste oraz niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne.
  • Zrezygnuj z potraw smażonych, na rzecz duszonych i pieczonych bez użycia tłuszczu zwierzęcego.
  • Ogranicz cukier, a sól zastąp ziołami.
  • Pij codziennie ok 1,5-2 litrów wody.
  • Bądź aktywny przez co najmniej 30 minut dziennie.
  • Kontroluj ilość snu. Idealny sen powinien trwać ok. 8 godzin.
  • Regularnie wykonuj badania krwi (kreatynina, mocznik, potas i hemoglobina) i moczu, w razie potrzeby badanie USG jamy brzusznej.
{"register":{"columns":[]}}