W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności w lodówce

28.02.2024

Na zdjęciu jest otwarta lodówka przez widoczną dłoń mężczyzny.

Przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności dawniej było o wiele bardziej skomplikowane. Aby utrzymać świeżość produktów, wędzono je, suszono, zanurzano w wodzie (potoku lub studni), a także budowano specjalne pomieszczenia. Obecnie dzięki lodówkom, zamrażarkom, przeróżnym pojemnikom i pakowaniu próżniowemu nie musimy aż tak się wysilać.

Warto poznać każdy najlepszy sposób na przechowywanie żywności, by jej nie marnować, a także by była ona na pewno była dla nas bezpieczna. Bez znajomości podstawowych zasad, bardzo łatwo o zatrucie pokarmowe lub konieczność wyrzucenia produktów, które moglibyśmy zużyć, posługując się wiedzą o właściwym robieniu zapasów.

Aby odpowiednio przechowywać produkty spożywcze, nie musisz od razu inwestować w pakowarkę próżniową. Na początek wystarczy kilka wskazówek, pojemniki kuchenne, wielorazowe woreczki strunowe, chlebak i słoiki. 

Przechowywanie żywności w lodówce

Układanie produktów spożywczych w lodówce to nie taka prosta sprawa, zwłaszcza w starszych modelach. Nowoczesne opcje mają specjalne szuflady i półki dostosowane do konkretnych produktów. Często znajdziemy na nich grafiki żywności, która powinna znaleźć się w danym miejscu – a jeśli nie, z pewnością jest to wspomniane w instrukcji obsługi.

Najniższa temperatura zawsze panuje na najniższej półce w lodówce, a najwyższa na górnej. Dolne półki więc będą najlepsze, by przechowywać tam:

  • surowe mięso,
  • owoce morza,
  • ryby.

Środkowe półki powinny wędliny, biały ser, gotowe dania, a także każdy produkt, który ma na sobie adnotację „po otwarciu przechowywać w lodówce”. Temperatura tam panująca waha się od 4 do 8 stopni.

Co umieścić na górnej półce w lodówce? Przechowywanie żywności takiej jak jajka, jogurty i dżemy właśnie powinno odbywać się na tym poziomie. Jajka także można umieścić w specjalnym pojemniku na drzwiach lodówki.

Szuflady znajdujące się na dole lodówki są natomiast zarezerwowane dla warzyw i owoców. Można tam też umieścić twarde sery długo dojrzewające. Należy jednak wtedy wziąć pod uwagę, że nie mogą znaleźć się tam żadne produkty chłonące zapachy.

{"register":{"columns":[]}}