W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności w lodówce

19.12.2023

Od tego, jak są rozmieszczone i zapakowane produkty znajdujące się w lodówce, zależy ich świeżość i jakość. Właściwe przechowywanie w lodówce jest niezmiernie istotne nie tylko z punktu widzenia zachowywania wartości odżywczej żywności oraz jej trwałości, lecz także bezpieczeństwa zdrowotnego jej konsumentów.

Na zdjęciu jest kobieta, która wkłada jajka do lodówki.

Jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce?

W różnych miejscach lodówki panuje odmienna temperatura.

Żeby zapewnić optymalne warunki przechowywania poszczególnych typów jedzenia, trzeba wiedzieć, jakie mają one wymagania i który obszar je spełnia.

  • Górna półka – temperatura tutaj wynosi ok. 8⁰ To idealne miejsce do przechowywania jogurtów, kefirów, śmietany, masła, a także dżemów.
  • Środkowa półka – na niej powinny znaleźć się produkty, które szybciej się psują, więc potrzebują niższej temperatury (4-7⁰C): sery, twarogi, wędliny, gotowe dania, np. zupy.
  • Dolna półka – to najzimniejsze miejsce w lodówce (2⁰C), idealne dla produktów bardzo szybko się psujących: surowego mięsa i ryb.
  • Szuflady – panuje w nich większa wilgotność niż w pozostałych częściach lodówki, zaś temperatura wynosi ok. 10⁰ Warunki te doskonale nadają się do przechowywania warzyw i owoców.
  • Drzwiczki – to miejsce do przechowywania produktów wymagających chłodzenia na poziomie 10-15⁰C: jajek, soków w kartonach, mleka, ketchupu, musztardy, majonezu, olejów (np. lnianego).
{"register":{"columns":[]}}