Przedmioty domowego użytku, które są siedliskiem bakterii
09.02.2024
Ręczniki i ścierki kuchenne, kołdry i pościel, poduszki, gąbki, deski do krojenia, materace, szczoteczka do zębów, szczotka do włosów czy drewniane łyżki kuchenne są doskonałym środowiskiem dla rozwoju zarazków i bakterii.
Wilgoć, resztki pożywienia, temperatura – wszystko to gwarantuje im świetne warunki do życia i namnażania.
Jak użytkować i kiedy wymieniać poszczególne przedmioty użytku codziennego?
Kołdry i pościel: Kołdry należy prać co sześć miesięcy, natomiast pościel zmieniać raz w tygodniu.
Poduszki: Poduszki należy prać co sześć miesięcy i co roku wymieniać na nowe.
Gąbki: Gąbki należy czyścić po każdym użyciu i dezynfekować codziennie.
Ręczniki: Ręczniki należy prać w 60°C. Nie wolno używać tych samych wspólnie z innymi członkami rodziny.
Deski do krojenia: Po każdym użyciu deskę należy dobrze umyć. Kiedy powierzchnia jest na tyle zniszczona, że uniemożliwia gruntowne czyszczenie, należy ją wymienić.
Materace: Materace powinno się zmieniać co 8 do 10 lat.
Ścierki kuchenne: Ścierki kuchenne należy wymieniać codziennie i prać w temperaturze minimum 60°C.
Szczoteczka do zębów: Szczoteczkę powinno się zmieniać co trzy miesiące. Pod żadnym pozorem nie wolno się nią dzielić.
Szczotka do włosów: Szczotkę do włosów powinno się myć dokładnie gorącą wodą z mydłem raz w tygodniu. Natomiast co pół roku wymieniać na nową, gdy widać ślady zużycia włosia.
Drewniane łyżki: Drewniane łyżki powinno się wyrzucać po pięciu latach lub wcześniej, jeśli drewno zaczęło pękać albo sczerniało. Zmiana koloru jest objawem gnicia, a tym samym dowodem na obecność bakterii.