W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przychowywanie warzyw

15.09.2023

Na zdjęciu są warzywa zielone jak na przykład kapusta, brokuły czy szczypior.

Najlepsze warunki do przechowywania warzyw

Kluczowymi kryteriami, którymi musimy się kierować, są temperatura oraz wilgotność powietrza. Większość warzyw zachowa świeżość w temperaturze od 1 do 4°C. W niższej przemarzną, z kolei wyższa może zmobilizować je do wzrostu korzeni i liści. Dotyczy to zwłaszcza warzyw korzeniowych, które trzeba chronić także przed nadmiernym wysychaniem. W tym celu możemy przysypać je wilgotnym piaskiem lub wyłożyć pojemniki folią polietylenową.

Nieco inne wymagania mają cebula i por, których zapasy lubimy mieć pod ręką. Przechowywać je można w temperaturze do 7°C. Wymagają one też niskiej wilgotności, więc dobrze jest znaleźć dla nich przewiewne miejsce, np. na strychu. Przed przystąpieniem do ich przechowywania, warzywa należy porządnie wysuszyć.

{"register":{"columns":[]}}