Przychowywanie warzyw
15.09.2023
Najlepsze warunki do przechowywania warzyw
Kluczowymi kryteriami, którymi musimy się kierować, są temperatura oraz wilgotność powietrza. Większość warzyw zachowa świeżość w temperaturze od 1 do 4°C. W niższej przemarzną, z kolei wyższa może zmobilizować je do wzrostu korzeni i liści. Dotyczy to zwłaszcza warzyw korzeniowych, które trzeba chronić także przed nadmiernym wysychaniem. W tym celu możemy przysypać je wilgotnym piaskiem lub wyłożyć pojemniki folią polietylenową.
Nieco inne wymagania mają cebula i por, których zapasy lubimy mieć pod ręką. Przechowywać je można w temperaturze do 7°C. Wymagają one też niskiej wilgotności, więc dobrze jest znaleźć dla nich przewiewne miejsce, np. na strychu. Przed przystąpieniem do ich przechowywania, warzywa należy porządnie wysuszyć.