W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rola witamin w organizmie

24.05.2024

Na grafice w centrum jest napisane: Ty pytasz - my odpowiadamy! W tle widać materiał jutowy. Na około są warzywa i owoce.

Witaminy należą do składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu. Organizm człowieka - poza pewnymi wyjątkami - nie jest w stanie sam witamin wytwarzać, muszą być one dostarczane w pożywieniu.

Witaminy biorą udział w wielu ważnych procesach, m.in.:

  • ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, neutralizowaniu wolnych rodników;
  • przenoszeniu impulsów nerwowych;
  • metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów;
  • syntezie hormonów (m.in. tyroksyny, insuliny, kortyzolu) i enzymów;
  • syntezie białek (m.in. kolagenu);
  • syntezie neuroprzekaźników;
  • tworzeniu czerwonych krwinek;
  • replikacji DNA;
  • krzepnięciu krwi;
  • prawidłowym rozwoju płodu;
  • przemianach szkodliwej homocysteiny do metioniny;
  • procesie widzenia;
  • utrzymaniu prawidłowego stanu skóry i błon śluzowych;
  • tworzeniu plemników;
  • wchłanianiu wapnia i prawidłowej budowie kości.

Pełnione przez witaminy funkcje są niezwykle zróżnicowane. Ponadto witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, dlatego też zadaniem każdego z nas jest ich dostarczanie m. in. z pożywienia za pomocą warzyw i owoców.

{"register":{"columns":[]}}