Ryby – dlaczego warto je jeść?
19.12.2023
Ryby to jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety i główne źródło kwasów omega-3. Znajdują się w nich także witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w białko i składniki mineralne – jod, selen i żelazo, dlatego warto sięgać po ryby 2-3 razy w tygodniu.
Ryby to przede wszystkim podstawowe źródło kwasów omega-3. To właśnie one, obok pochodzących z tłuszczów roślinnych kwasów omega-6, są najważniejszymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które powinniśmy uwzględniać w naszym jadłospisie. Związki te:
- wpływają na prawidłową pracę układu krążenia,
- zapobiegają występowaniu nadciśnienia,
- obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zwiększając przy tym ilość dobrego cholesterolu (HDL),
- działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie,
- poprawiają odporność,
- wykazują działanie przeciwnowotworowe.
W rybach występuje również wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, głównie A i D.
Witamina D odpowiada m.in. za zdrowe kości i zęby, reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie i wspiera odporność. Latem witamina D jest wytwarzana przez nasz organizm podczas ekspozycji na promieniowanie słoneczne, a zimą warto uzupełnić jej poziom w diecie, np. spożywając tłuste ryby.
Witamina A z kolei odpowiada za utrzymanie prawidłowego widzenia, kondycję skóry, wykazuje również właściwości przeciwutleniające.
Tę ostatnią właściwość ma także witamina E, która odpowiada za kondycję skóry i stan naczyń krwionośnych. Ryby są też dobrym źródłem witamin z grupy B (przede wszystkim B12), białka (100 g ryby to 17-22 g białka) i składników mineralnych, takich jak: jod (ryby morskie), selen i żelazo.
Aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość kwasów omega-3, należy spożywać 100 g ryb co najmniej 2-3 razy w tygodniu.