W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Suszone grzyby

18.12.2023

Grzyby należą do najpopularniejszych składników potraw wykorzystywanych na całym świecie. Są bowiem nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim łatwe do przygotowania.

Na zdjęciu są suszone grzyby w misce i wokół niej.

Świeże grzyby są bogate w składniki odżywcze (białko, witaminy, minerały). Odznaczają się również niską kalorycznością, co sprawia, że mogą pojawić się w menu osób, którym zależy na utracie tkanki tłuszczowej. Poza tym dzięki zawartym związkom odżywczym świeże grzyby wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Można je wysuszyć na słońcu lub za pomocą specjalnej maszyny. Ten proces związany z całkowitą utratą wody sprawia, że grzyby mają dłuższy okres przydatności do spożycia. Grzyby suszone można kupić lub samemu wysuszyć w zależności od tego, czy lubimy chodzić na grzybobranie.

Między świeżymi i suszonymi grzybami występują różnice, które dotyczą przede wszystkim ich wyglądu, faktury, zawartości wody i związków odżywczych, smaku, okresu przydatności do spożycia, sposobu przechowywania oraz wykorzystania w kuchni.

Świeże i suszone grzyby wykazują podobną wartość odżywczą. Znajdziemy w nich błonnik pokarmowy, żelazo, węglowodany czy potas, a także witaminy.

Warto jednak wiedzieć, że ilość witaminy C będzie się stopniowo zmniejszać w trakcie procesu suszenia, zaś witaminy D zwiększać, zwłaszcza podczas suszenia grzybów na słońcu.

Świeże grzyby, które będą znajdowały się w szczelnie zamkniętym opakowaniu (np. torbie termicznej), zachowają świeżość od siedmiu do dziesięciu dni, jeśli będziemy przechowywać je w lodówce, a od dziewięciu miesięcy do roku — w zamrażarce.

Jeśli zależy nam na przedłużeniu okresu przydatności grzybów suszonych, również trzeba je trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, jednak w tym wypadku w suchym miejscu. Możemy je wykorzystywać do przygotowania potraw przez rok.

Choć grzyby mają stosunkowo długą przydatność do spożycia, warto zwracać uwagę na oznaki świadczące o ich zepsuciu (śliska skórka, pleśń lub dziwny zapach). Ich zjedzenie może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, a nawet śmierci.

{"register":{"columns":[]}}