Warzywa i owoce
25.09.2024
Owoce i warzywa są źródłem witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów i innych dobrych dla zdrowia składników.
Korzyści z jedzenia owoców i warzyw
Regularne jedzenie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na zdrowie. Korzyści, jakie daje, są wszechstronne:
- może przeciwdziałać rozwojowi różnych chorób (nowotworów, chorób układu pokarmowego i krążenia);
- wspomaga leczenie, np. nadwagi i otyłości;
- wspiera pracę układu odpornościowego;
- spowalnia procesy starzenia się organizmu;
- korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery i włosów;
- poprawia samopoczucie.
Jak zwiększyć obecność antyoksydantów w organizmie?
Antyoksydanty dzieli się na dwie najważniejsze grupy:
- antyoksydanty endogenne – enzymy, które naturalnie znajdują się w naszym organizmie;
- antyoksydanty egzogenne – antyoksydanty, które dostarczamy do organizmu z zewnątrz, wraz z pożywieniem.
Do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych należą witaminy: C, E, beta karoten. Jest ich najwięcej w intensywnie kolorowych, świeżych warzywach i owocach, np.:
- zielonych – takich jak szpinak, sałata;
- czerwonych i pomarańczowych – takich jak marchew, papryka, pomidory, pomarańcze, borówki, jagody.
Bogatym źródłem przeciwutleniaczy jest też burak.
Największą wartość odżywczą mają świeże warzywa i owoce, ale można je spożywać także w formie gotowanej i suszonej, a także soków. Najważniejsze, aby unikać tych z dodatkiem cukru i soli.