W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Warzywa i owoce

25.09.2024

Na zdjęciu są warzywa i owoce.

Owoce i warzywa są źródłem witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów i innych dobrych dla zdrowia składników.

Korzyści z jedzenia owoców i warzyw

Regularne jedzenie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na zdrowie. Korzyści, jakie daje, są wszechstronne:

  • może przeciwdziałać rozwojowi różnych chorób (nowotworów, chorób układu pokarmowego i krążenia);
  • wspomaga leczenie, np. nadwagi i otyłości;
  • wspiera pracę układu odpornościowego;
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu;
  • korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery i włosów;
  • poprawia samopoczucie.

Jak zwiększyć obecność antyoksydantów w organizmie?

Antyoksydanty dzieli się na dwie najważniejsze grupy:

  • antyoksydanty endogenne – enzymy, które naturalnie znajdują się w naszym organizmie;
  • antyoksydanty egzogenne – antyoksydanty, które dostarczamy do organizmu z zewnątrz, wraz z pożywieniem.

Do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych należą witaminy: C, E, beta karoten. Jest ich najwięcej w intensywnie kolorowych, świeżych warzywach i owocach, np.:

  • zielonych – takich jak szpinak, sałata;
  • czerwonych i pomarańczowych – takich jak marchew, papryka, pomidory, pomarańcze, borówki, jagody.

Bogatym źródłem przeciwutleniaczy jest też burak.

{"register":{"columns":[]}}