W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Warzywa i owoce - dlaczego należy jej jeść?

06.09.2023

Owoce i warzywa są źródłem m. in. witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów.

Na zdjęciu są warzywa i owoce.

Korzyści z jedzenia owoców i warzyw

Regularne jedzenie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na zdrowie. Korzyści, jakie daje, są wszechstronne:

  • może przeciwdziałać rozwojowi różnych chorób (nowotworów, chorób układu pokarmowego i krążenia),

  • wspomaga leczenie, np. nadwagi i otyłości,

  • wspiera pracę układu odpornościowego,

  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,

  • korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery i włosów,

  • poprawia samopoczucie.

Korzyści z jedzenia owoców i warzyw 5 razy dziennie

Nasz organizm nie potrafi magazynować niektórych związków zawartych w warzywach i owocach (np. witaminy C). Dlatego jedz warzywa i owoce kilka razy w ciągu dnia. Tylko wtedy Twój organizm będzie mógł korzystać z zawartych w nich cennych składników przez cały dzień. A dzięki temu będziesz mieć ochronę przed chorobami.

Wielkość jednej porcji

Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie co najmniej 400–500 g warzyw i owoców, rozdzielonych na około 5 porcji. Przykłady porcji:

  • średniej wielości owoc (np. jabłko) lub kilka mniejszych sztuk (np. truskawki, czereśnie),

  • średniej wielości warzywo (np. marchewka),

  • około pół szklanki surówki lub sałatki,

  • szklanka soku.

Jak to wprowadzić w całodniowy jadłospis? Na przykład:

  • śniadanie – szklanka soku warzywnego do posiłku,

  • drugie śniadanie – jabłko i jogurt,

  • obiad – duża porcja gotowanych warzyw,

  • podwieczorek – miseczka sałatki owocowej,

  • kolacja – porcja surówki lub sałatki do kanapek.

Różnorodność spożywanych owoców i warzyw

Im większa różnorodność zjadanych owoców i warzyw, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm. Zastosuj prostą zasadę, by zwiększyć tę różnorodność – codziennie jedz warzywa i owoce ze wszystkich grup kolorystycznych:

  • fioletowe – np. bakłażan, śliwki, borówki,

  • zielone – np. brokuł, brukselka, kiwi,

  • czerwone – np. papryka, pomidor, truskawki,

  • pomarańczowe – np. marchew, dynia, pomarańcze,

  • białe – np. cebula, czosnek, jabłko, gruszka.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}