Warzywa i owoce - dlaczego należy jej jeść?
06.09.2023
Owoce i warzywa są źródłem m. in. witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów.
Korzyści z jedzenia owoców i warzyw
Regularne jedzenie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na zdrowie. Korzyści, jakie daje, są wszechstronne:
-
może przeciwdziałać rozwojowi różnych chorób (nowotworów, chorób układu pokarmowego i krążenia),
-
wspomaga leczenie, np. nadwagi i otyłości,
-
wspiera pracę układu odpornościowego,
-
spowalnia procesy starzenia się organizmu,
-
korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery i włosów,
-
poprawia samopoczucie.
Korzyści z jedzenia owoców i warzyw 5 razy dziennie
Nasz organizm nie potrafi magazynować niektórych związków zawartych w warzywach i owocach (np. witaminy C). Dlatego jedz warzywa i owoce kilka razy w ciągu dnia. Tylko wtedy Twój organizm będzie mógł korzystać z zawartych w nich cennych składników przez cały dzień. A dzięki temu będziesz mieć ochronę przed chorobami.
Wielkość jednej porcji
Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie co najmniej 400–500 g warzyw i owoców, rozdzielonych na około 5 porcji. Przykłady porcji:
-
średniej wielości owoc (np. jabłko) lub kilka mniejszych sztuk (np. truskawki, czereśnie),
-
średniej wielości warzywo (np. marchewka),
-
około pół szklanki surówki lub sałatki,
-
szklanka soku.
Jak to wprowadzić w całodniowy jadłospis? Na przykład:
-
śniadanie – szklanka soku warzywnego do posiłku,
-
drugie śniadanie – jabłko i jogurt,
-
obiad – duża porcja gotowanych warzyw,
-
podwieczorek – miseczka sałatki owocowej,
-
kolacja – porcja surówki lub sałatki do kanapek.
Różnorodność spożywanych owoców i warzyw
Im większa różnorodność zjadanych owoców i warzyw, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm. Zastosuj prostą zasadę, by zwiększyć tę różnorodność – codziennie jedz warzywa i owoce ze wszystkich grup kolorystycznych:
-
fioletowe – np. bakłażan, śliwki, borówki,
-
zielone – np. brokuł, brukselka, kiwi,
-
czerwone – np. papryka, pomidor, truskawki,
-
pomarańczowe – np. marchew, dynia, pomarańcze,
-
białe – np. cebula, czosnek, jabłko, gruszka.