W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Warzywa sezonowe (sierpień) - #latozsanepidem

16.08.2023

Warzywa należą do produktów sezonowych czyli takich, które występują w określonych miesiącach roku. W teorii odżywiania sezonowego najważniejsze jest, aby spożywać je w ich naturalnym okresie występowania. Sięgając po warzywa sezonowe możemy wykorzystać ich najwyższe walory odżywcze, a także smakowe i zapachowe. Lato to okres dużej różnorodności plonów natury. Warto więc wykorzystać ten czas sięgając po te warzywa, które lubimy najbardziej.

Na zdjęciu widoczne są warzywa. W tle widać drewniany blat.

Warzywa powinny być stale obecne w naszej codziennej diecie. Produkty te stanowią źródło witamin, składników mineralnych, błonnika, naturalnych przeciwutleniaczy i innych bioaktywnych związków. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy  jeść ich minimum 400 g dziennie w co najmniej 5 porcjach. Badania potwierdzają, że im więcej ich jemy, tym lepiej dla naszego zdrowia. Latem wyzwanie, jakim jest włączenie warzyw do każdego posiłku, staje się łatwe i przyjemne.

Porady praktyczne w okresie letnim:

  • spożywaj różnorodne warzywa – warto korzystać z bogactwa barw i smaków;

  • często spożywaj warzywa krzyżowe (np. brokuły, kalafiory, kapusty, kalarepy) – zawarte w nich glukozynolany zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych;

  • często sięgaj po pomidory oraz przetwory z pomidorów – zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko powstania chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia;

  • kupuj lokalnie, odwiedź najbliższy targ lub bazar – kupowanie lokalnych i sezonowych warzyw to także korzyści dla środowiska.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}