Witamina D
05.07.2024
Witamina D to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, mająca ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Odpowiada przede wszystkim za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej, czyli wyrównywanie stosunku wapnia do fosforu w organizmie.
Witamina D jest niezwykle istotna:
- u dzieci - odpowiada za prawidłowy rozwój kości oraz minimalizację ryzyka wystąpienia krzywicy. Z tego powodu u noworodków zaleca się suplementację tej witaminy już od pierwszych dni życia;
- u kobiet w ciąży, karmiących lub planujących ciążę - powinny pamiętać o profilaktycznej suplementacji witaminy D, ponieważ ma ona duży wpływ na rozwój dziecka. Dodatkowo są one w znacznym stopniu narażone na osteoporozę.
FAKTY I MITY nt. witaminy D:
MIT: Nie muszę suplementować witaminy D, ponieważ spożywam ryby, jaja, mleko i produkty mleczne.
FAKT: Źródłem witaminy D są tłuste ryby i jaja, mniejsze ilości znajdziemy także w mleku i przetworach mlecznych. Mimo spożywania tych produktów suplementacja jest zalecana, ponieważ szacuje się, że z dietą jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie na witaminę D w maksymalnie 20%.
W okresie jesienno-zimowym w Polce suplementacja witaminą D jest rekomendowana dla całej populacji.
MIT: Nie mszę suplementować witaminy D, ponieważ codziennie późnym wieczorem spędzam czas na świeżym powietrzu.
FAKT: W okresie wiosenno-letnim (od maja do września) w Polsce odpowiednią syntezę witaminy D zapewnia przebywanie na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15-20 minut w godzinach od 10:00 do 15:00 bez kremów z filtrem. Jeżeli któryś z tych warunków nie jest spełniany należy wdrożyć suplementację.