Wzmocnienie odporności: czosnek
12.12.2023
Syrop z czosnku nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Liczne zdrowotne właściwości czosnku sprawiają, że pozyskiwany z niego syrop to znakomite remedium na jesienne i zimowe infekcje. Chociaż nie jest lekiem w dosłownym tego słowa znaczeniu, syrop z czosnku łagodzi kaszel i poprawia odporność, przyspiesza również powrót do zdrowia. Dlatego warto stosować go podczas przeziębienia, grypy i anginy - zwłaszcza, że składniki konieczne do jego przyrządzenia zazwyczaj mamy w domu, a przepis na syrop z czosnku nie jest wcale skomplikowany.
Syrop z czosnku to jeden z tych naturalnych sposobów, które warto znać i stosować. Metodę tę stosowano zresztą przez lata, jednak obecnie wiele osób rezygnuje z niej na rzecz syropu z cebuli, którego smak i zapach jest zdecydowanie łagodniejszy.
Tym niemniej jednak syrop z czosnku ma szereg cennych właściwości, które sprawdzają się przede wszystkim jesienią i zimą. Mimo, że syrop z czosnku nie zastąpi syropu przepisanego przez lekarza, może wspomóc jego działanie albo być wsparciem w trakcie infekcji do momentu wizyty u specjalisty. Choćby dlatego warto wiedzieć, jakie korzyści da stosowanie syropu z czosnku i jak taki syrop przygotować.
Syrop z czosnku zawdzięcza swoje właściwości związkom znajdującym się w czosnku – są wśród nich m.in. flawonoidy, saponiny, witaminy oraz składniki mineralne – w tym tak unikalne, jak nikiel czy kobalt.
Przepis na syrop z czosnku
Składniki:
- 2-3 główki czosnku,
- 2-3 cytryny,
- 5 łyżek miodu,
- szklanka wody.
Przygotowanie:
- Czosnek obierz, a następnie przepuść przez praskę.
- Z cytryn wyciśnij sok i odcedź, usuwając pestki.
- Wymieszaj czosnek z sokiem z cytryn.
- Dodaj miód i ponownie wymieszaj.
- Dolej wodę i znów wymieszaj.
- Zlej do butelki i odstaw na 24 godziny w ciemne, chłodne miejsce.
- Po tym czasie przelej syrop do butelki i przechowuj w lodówce.