W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wzmocnienie odporności: czosnek

12.12.2023

Syrop z czosnku nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Liczne zdrowotne właściwości czosnku sprawiają, że pozyskiwany z niego syrop to znakomite remedium na jesienne i zimowe infekcje. Chociaż nie jest lekiem w dosłownym tego słowa znaczeniu, syrop z czosnku łagodzi kaszel i poprawia odporność, przyspiesza również powrót do zdrowia. Dlatego warto stosować go podczas przeziębienia, grypy i anginy - zwłaszcza, że składniki konieczne do jego przyrządzenia zazwyczaj mamy w domu, a przepis na syrop z czosnku nie jest wcale skomplikowany.

Na zdjęciu jest czosnek.

Syrop z czosnku to jeden z tych naturalnych sposobów, które warto znać i stosować. Metodę tę stosowano zresztą przez lata, jednak obecnie wiele osób rezygnuje z niej na rzecz syropu z cebuli, którego smak i zapach jest zdecydowanie łagodniejszy.

Tym niemniej jednak syrop z czosnku ma szereg cennych właściwości, które sprawdzają się przede wszystkim jesienią i zimą. Mimo, że syrop z czosnku nie zastąpi syropu przepisanego przez lekarza, może wspomóc jego działanie albo być wsparciem w trakcie infekcji do momentu wizyty u specjalisty. Choćby dlatego warto wiedzieć, jakie korzyści da stosowanie syropu z czosnku i jak taki syrop przygotować.

Syrop z czosnku zawdzięcza swoje właściwości związkom znajdującym się w czosnku – są wśród nich m.in. flawonoidy, saponiny, witaminy oraz składniki mineralne – w tym tak unikalne, jak nikiel czy kobalt.

Przepis na syrop z czosnku

Składniki:

  • 2-3 główki czosnku,
  • 2-3 cytryny,
  • 5 łyżek miodu,
  • szklanka wody.

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz, a następnie przepuść przez praskę.
  2. Z cytryn wyciśnij sok i odcedź, usuwając pestki.
  3. Wymieszaj czosnek z sokiem z cytryn.
  4. Dodaj miód i ponownie wymieszaj.
  5. Dolej wodę i znów wymieszaj.
  6. Zlej do butelki i odstaw na 24 godziny w ciemne, chłodne miejsce.
  7. Po tym czasie przelej syrop do butelki i przechowuj w lodówce.
{"register":{"columns":[]}}