Wzmocnienie odporności: cytryna, imbir i miód
12.12.2023
Cytryna, imbir i miód to trzy składniki tworzące doskonałe połączenie, które skutecznie wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
- Imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych.
- Miód ma działanie bakteriobójcze (niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki), zawiera także dużo mikroelementów. Ponadto wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany.
- Cytryna wzmacnia odporność i pomaga łagodzić przebieg infekcji. Zawiera sporo witaminy C, ale również sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia. Cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne, przyśpieszając samooczyszczanie organizmu.
Napar imbirowy
Składniki:
- 0,5 łyżeczki imbiru,
- wyciśnięty sok z cytryny,
- miód do smaku.
Sposób przygotowania:
Imbir z cytryną zalać gorącą lub ciepłą wodą, następnie (do ciepłego napoju) dodać miód do smaku. Pić ciepły, najlepiej razem z wiórkami.