W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wzmocnienie odporności: cytryna, imbir i miód

12.12.2023

Na zdjęciu jest imbir, miód, cytryna, mięta i zioła. Leżą na stole.

Cytryna, imbir i miód to trzy składniki tworzące doskonałe połączenie, które skutecznie wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

  • Imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych.
  • Miód ma działanie bakteriobójcze (niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki), zawiera także dużo mikroelementów. Ponadto wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany.
  • Cytryna wzmacnia odporność i pomaga łagodzić przebieg infekcji. Zawiera sporo witaminy C, ale również sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia. Cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne, przyśpieszając samooczyszczanie organizmu.

Napar imbirowy

Składniki:

  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • wyciśnięty sok z cytryny,
  • miód do smaku.

Sposób przygotowania:

Imbir z cytryną zalać gorącą lub ciepłą wodą, następnie (do ciepłego napoju) dodać miód do smaku. Pić ciepły, najlepiej razem z wiórkami.

{"register":{"columns":[]}}