W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady mrożenia

25.07.2024

Na zdjęciu jest łosoś a na nim lezy rozmaryn. Ryba znajduje się w lodzie.

1. Zmrażaj niewielkie porcje jedzenia.

Porcjowanie jedzenia przed zamrożeniem ma kilka zalet. Przede wszystkim mniej żywności się wtedy zmarnuje. Poszczególne porcje można rozmrażać w miarę potrzeb, nie ryzykując, że nadwyżka wyjętego z zamrażarki jedzenia trafi do kosza (ponieważ nie można jej ponownie zamrozić). Druga korzyść jest taka, że mniejsze porcje zdecydowanie szybciej się zamrażają.

2. Zamrożenie żywności nie eliminuje z niej bakterii.

Mrożenie w przeciwieństwie do gotowania nie zabija bakterii w żywności, a jedynie hamuje proces ich namnażania się. Dlatego rozmrożone produkty należy od razu zjeść lub przetworzyć (wysoka temperatura unicestwi szkodliwe drobnoustroje).

3. Dokładnie opisuj opakowania z mrożonymi produktami.

Jeśli przygotowujesz dużą partię mrożonek dokładnie opisz na każdym opakowaniu, co dokładnie zawiera i kiedy zostało włożone do zamrażarki. Następnie zużywaj w pierwszej kolejności najstarsze porcje. Pozwoli to uniknąć ryzyka zepsucia jedzenia lub zatrucia takim, które sprawiało wrażenie przydatnego do spożycia. Dodatkowo unikniesz pomyłek, bo niektóre produkty po zamrożeniu trudno od siebie odróżnić.

4. Systematycznie sprawdzaj stan zamrażarki.

Niesprawne urządzenie nie tylko naraża nas na większe rachunki za energię elektryczną, ale także może przyczynić się do tego, że nasze zapasy się zepsują. Dlatego przeprowadzaj regularnie niezbędne czynności konserwacyjne i dbaj o czystość zamrażarki. Pamiętaj też, by jej nie przeładować, ponieważ to również ma niekorzystny wpływ na jej pracę.

5. Zachowuj terminy przechowywania żywności.

Zamrożona żywność nie jest wieczna. Choć ten sposób utrwalania produktów spożywczych znacznie wydłuża ich okres przydatności do spożycia, ma też swoje ograniczenia. Poniżej przygotowaliśmy zestawienie terminów przechowywania (w miesiącach) poszczególnych produktów w granicach temperatur od - 22 st. C do - 18,1 st. C: 

  • Chude ryby - 8
  • Tłuste ryby - 4
  • Wołowina (duże kawałki) - 12
  • Wieprzowina (duże kawałki) - 8
  • Cielęcina - 4
  • Drób - 6
  • Mięso mielone - 3
  • Warzywa - 6 -12
  • Owoce - 6 -12
  • Pieczywo - 12
  • Potrawy - 12
  • Półprodukty ziemniaczane i mączne bez nadzienia i z rożnym nadzieniem - 10
  • Sosy - 12

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}