Zatrucie pokarmowe
02.07.2024
Lato sprzyja zatruciom – wyższa temperatura, złe przechowywanie żywności, jedzenie w przygodnych miejscach. Najczęstszym powodem zatruć pokarmowych są produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty. Ignorowanie wymogów dotyczących higieny, nieprawidłowe przechowywanie produktów (na przykład w zbyt wysokiej temperaturze) i nieprzestrzeganie terminów przydatności do spożycia, zwiększa ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Objawy zatrucia to m.in.:
- silny ból brzucha;
- biegunka;
- wzdęcia;
- wymioty;
- czasem gorączka, dreszcze i poczucie słabości organizmu.
Jak się chronić?
- Przestrzegaj podstawowych zasad higieny, myj surowe owoce i warzywa, dokładne czyść i myj blat kuchenny oraz miejsca przyrządzania posiłków;
- stosuj oddzielne deski do przygotowywania warzyw, mięs i ryb;
- dbaj o czystość lodówki, regularnie ją myjąc. Nie należy też jej przepełniać, by powietrze, które w niej krąży, mogło utrzymać stałą temperaturę;
- produkty surowe i gotowe do spożycia przechowuj oddzielnie;
- sprawdzaj termin przydatności do spożycia wszystkich produktów;
- nie jedz surowego mięsa, nawet sporadyczne spożycie surowego lub niedogotowanego mięsa grozi zatruciem pokarmowym.