W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zatrucie pokarmowe

02.07.2024

Na zdjęciu jest kobieta siedząca na kanapie oraz trzymająca się za brzuch.

Lato sprzyja zatruciom – wyższa temperatura, złe przechowywanie żywności, jedzenie w przygodnych miejscach. Najczęstszym powodem zatruć pokarmowych są produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty. Ignorowanie wymogów dotyczących higieny, nieprawidłowe przechowywanie produktów (na przykład w zbyt wysokiej temperaturze) i nieprzestrzeganie terminów przydatności do spożycia, zwiększa ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego.

Objawy zatrucia to m.in.:

  • silny ból brzucha;
  • biegunka;
  • wzdęcia;
  • wymioty;
  • czasem gorączka, dreszcze i poczucie słabości organizmu.

Jak się chronić?

  • Przestrzegaj podstawowych zasad higieny, myj surowe owoce i warzywa, dokładne czyść i myj blat kuchenny oraz miejsca przyrządzania posiłków;
  • stosuj oddzielne deski do przygotowywania warzyw, mięs i ryb;
  • dbaj o czystość lodówki, regularnie ją myjąc. Nie należy też jej przepełniać, by powietrze, które w niej krąży, mogło utrzymać stałą temperaturę;
  • produkty surowe i gotowe do spożycia przechowuj oddzielnie;
  • sprawdzaj termin przydatności do spożycia wszystkich produktów;
  • nie jedz surowego mięsa, nawet sporadyczne spożycie surowego lub niedogotowanego mięsa grozi zatruciem pokarmowym.
{"register":{"columns":[]}}