W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywność podczas upałów - #latozsanepidem

05.07.2023

W gorące dni należy unikać przede wszystkim tego, co tłuste i ciężkostrawne, a także zawierające duże ilości soli i cukru. Dieta na upały powinna opierać się głównie na warzywach i owocach, które nawadniają organizm oraz dużej ilości płynów, najlepiej niegazowanej wody.

Na zdjęciu znajdują się warzywa tj. ogórek, pomidor i natka pietruszka oblane strumieniem wody. Tło jest szare.

Pokarmy, które wspomagają ochronę przed promieniami UV:

  • Marchew

  • Natka pietruszki

  • Szpinak

  • Bataty

  • Morele

  • Brzoskwinie

Pożywne orzeźwienie, czyli co warto jeść w upalne dni:

  • Smoothies czy koktajle

  • Chłodniki, zupy, kremy

  • Sałatki

  • Jogurty

Oto lista 8 produktów, z których lepiej zrezygnować w czasie upałów:

  • Fast foody

  • Słone przekąski

  • Tłuste mięso

  • Słodycze

  • Lody

  • Alkohol

  • Produkty pełnoziarniste

Materiały

WODA - NAJLEPSZA NA UPAŁY
WODA​_-​_NAJLEPSZA​_NA​_UPAŁY.jpg 0.26MB
UWAGA! ODWODNIENIE
UWAGA!​_ODWODNIENIE.jpg 0.31MB
{"register":{"columns":[]}}