Zadania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:
1. Nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz nad bezpieczeństwem żywności, materiałów i
wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
2. Nadzór nad jakością żywienia w zakładach żywienia zbiorowego.
3. Pobieranie do badań próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.
4. Nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia
żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami
mineralnymi ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych środków spożywczych.
5. Podejmowanie działań w zakresie niebezpiecznych produktów żywnościowych oraz materiałów i
wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o
Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
6. Ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania przestrzegania w zakładach
żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz
zasad systemu HACCP w nadzorowanych obiektach.
7. Prowadzenie granicznej kontroli żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością w miejscach docelowego przeznaczenia.
8. Nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia
żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami
mineralnymi ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych środków spożywczych.
9. Nadzór nad wprowadzeniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych
lub suszonych.
10. Prowadzenie działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych.
11. Nadzór nad kosmetykami w oparciu o obowiązujące przepisy prawne, powiadamianie w
ramach RAPEX.
12. Nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych.
13. Podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w
zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych.
14. Dokonywanie ocen stanu sanitarnego obiektów żywieniowo- żywnościowych.
15. Prowadzenie postępowania administracyjno-egzekucyjnego w ramach nadzoru bieżącego.
16. Współpraca w Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad
bezpieczeństwem żywności.