W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakażenia pokarmowe w sezonie letnim

04.07.2024

Stosujemy na codzień 5 kroków do bezpiecznej żywności, aby zapobiec zatruciom pokarmowym

Zakażenia pokarmowe w sezonie letnim

W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym  do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych .

W sezonie letnim najczęściej zdarzają się przypadki zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych bakteriami z rodzaju Salmonella, E. coli czy wirusami (np.norowirusy, WZW A)

Ryzyko zarażenia i objawy

Możesz zarazić się, jeśli będziesz mieć bezpośredni kontakt z osobą chorą, spożyjesz zanieczyszczoną przez chorego żywność/wodę lub będziesz mieć kontakt z przedmiotami użytku codziennego również zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną.

Zakażeniu pokarmowemu towarzyszą objawy w postaci najczęściej kilkudniowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • nudności,
  • wymioty,
  • brak apetytu,
  • osłabienie,
  • żółtaczka.

5 kroków do bezpiecznej żywności

Aby zapobiegać zatruciom i zakażeniom pokarmowym zapoznaj się z 5 krokami do bezpiecznej żywności i stosuj je na co dzień.

5 kroków do bezpiecznej żywności

Praca w branży spożywczej

Jeżeli planujesz podjąć pracę w branży spożywczej, nawet tę krótkoterminową, lub jeśli wykonujesz już pracę na stanowiskach związanych m.in. z wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nieopakowanej żywności, a także przygotowaniem i wydawaniem posiłków, myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność (osoby zatrudnione m.in. w: zakładach żywienia zbiorowego, zakładach hurtowych i detalicznych obrotu nieopakowaną żywnością, zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu):

  • powinieneś posiadać aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych potwierdzające brak przeciwskazań do pracy z żywnością.
  • podejmując pracę z żywnością, oczekuj od pracodawcy przeszkolenia stanowiskowego obejmującego m.in. zasad dobrej praktyki higienicznej oraz dobrej praktyki produkcyjnej.
  • nie pracuj w kontakcie z żywnością, jeśli masz objawy chorobowe, w tym w szczególności mogące wskazywać na zakażenie pokarmowe. Zgłoś swój stan pracodawcy i udaj się do lekarza.
  • w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych, staraj się mieć jak najmniejszy kontakt z innymi ludźmi, aby uniknąć dalszego rozprzestrzeniania się choroby.

Źródło:

Główny Inspektorat Sanitarny

Fotografia: "designed by Freepik"

Materiały

Jak myć ręce? Instrukcja mycia rąk
Proste sposoby na mycie owoców i warzyw
Gorąco? Uważaj na swój posiłek!
Aktualizacja instrukcji w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych dla stacjonarnych obozów pod namiotami
Szczepienia - strona PZH
7 czerwca 2024 - Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Bezpieczeństwo żywności

Materiały

Prezentacja Czyste ręce zdrowia więcej
2021​_08​_Prezentacja​_Czyste​_ręce​_zdrowia​_więcej.pdf 3.11MB
Prezentacja zatrucia pokarmowe
2021​_08​_Prezentacja​_zatrucia​_pokarmowe.pdf 2.88MB
Profilaktyka bakteryjnych zatruć pokarmowych
2021​_08​_profilaktyka​_bakteryjnych​_zatruć​_pokarmowych.pdf 0.11MB
Profilaktyka wirusowych zatruć pokarmowych
2021​_08​_profilaktyka​_wirusowych​_zatruć​_pokarmowych.pdf 0.10MB
Zapobiegaj zatruciom pokarmowym ulotki
2021​_08​_ulotki.docx 1.00MB

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}