Zasady bezpiecznego grzybobrania
07.10.2022
Zasady bezpiecznego grzybobrania:
1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
8. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
Jak przygotować się do grzybobrania?
- Załóż bluzkę lub kurtkę z długim rękawem, spodnie z długimi nogawkami, buty z wyższą cholewką oraz czapkę lub kapelusz;
- Weź koszyk na grzyby, najlepiej wiklinowy, w foliowej torebce grzyby zaparzają się i mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia;
- Zabierz ze sobą środek odstraszający owady, który zabezpieczy przed komarami i kleszczami.
Podział grzybów:
- Jadalne - grzyby produkujące jadalne owocniki, które po przyrządzeniu, nie wpływają negatywnie na stan zdrowia człowieka.
- Niejadalne - grzyby, które nie nadają się do spożycia głównie ze względu na smak i zapach, ale też ze względu na twardość miąższu, ciężkostrawność, a czasem także toksyny.
- Trujące - grupa grzybów, zwłaszcza kapeluszowych, zawierających substancje trujące w ilościach toksycznych dla ludzi. Dzieli się je według toksyn, które wytwarzają oraz ich oddziaływania na organizm człowieka.
Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych, co powoduje że są one ciężkostrawne i dlatego nie zaleca się spożywania grzybów:
- kobietom w ciąży i karmiącym;
- dzieciom;
- osobom starszym;
- osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Aby mieć całkowitą pewność co do tego, czy zebrane przez Ciebie grzyby są jadalne, przynieś je do najbliższej stacji sanitarno - epidemiologicznej i uzyskaj bezpłatną poradę grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Pamiętaj, aby dostarczyć całe, nieuszkodzone i dobrze wykształcone owocniki.
Uwaga!
Zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia.
Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz 100% pewność.
Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości - nie ryzykuj!
Materiały
GRZYBY_broszura_A5GRZYBY_broszura_A5.pdf 0.61MB Grzyby_Prezentacja_Dzieci
Grzyby_Prezentacja_Dzieci.mp4 19.86MB ulotka_zatrucia_grzybami
ulotka_zatrucia_grzybami.pdf 1.06MB Wirtualny_Atlas_Grzybow
Wirtualny_Atlas_Grzybow.mp4 45.61MB