W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu
z żywnością oraz produktami kosmetycznymi,
a w szczególności:

  1. Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne
    i zdrowotne w zakresie produkcji oraz wprowadzania do obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych.
  2. Podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia lub życia konsumentów w przypadku stwierdzenia uchybień zagrażających ich zdrowiu lub życiu.
  3. Ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP, GMP
    i systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP
    w nadzorowanych obiektach.
  4. Zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
  5. Teoretyczna ocena jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
  6. Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności,
    o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu
    z żywnością i produktów kosmetycznych w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych RASFF i RAPEX.
  7. Pobieranie próbek żywności i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności
    i monitoringu.
  8. Pobieranie próbek produktów kosmetycznych do badań laboratoryjnych
    w ramach urzędowej kontroli produktów kosmetycznych.
  9. Rozpatrywanie interwencji w sprawie jakości zdrowotnej środków spożywczych lub nieprawidłowości w procesie produkcji i obrocie żywnością.
{"register":{"columns":[]}}