Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu
z żywnością oraz produktami kosmetycznymi, a w szczególności:
- Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne
i zdrowotne w zakresie produkcji oraz wprowadzania do obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych. - Podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia lub życia konsumentów w przypadku stwierdzenia uchybień zagrażających ich zdrowiu lub życiu.
- Ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP, GMP
i systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP
w nadzorowanych obiektach. - Zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Teoretyczna ocena jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
- Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności,
o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu
z żywnością i produktów kosmetycznych w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych RASFF i RAPEX. - Pobieranie próbek żywności i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności
i monitoringu. - Pobieranie próbek produktów kosmetycznych do badań laboratoryjnych
w ramach urzędowej kontroli produktów kosmetycznych. - Rozpatrywanie interwencji w sprawie jakości zdrowotnej środków spożywczych lub nieprawidłowości w procesie produkcji i obrocie żywnością.