W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena podczas przygotowywania posiłków

16.03.2022

Higiena podczas przygotowywania posiłków

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Makowie Maz. informuje, że w związku z napływem uchodźców z Ukrainy do Polski oraz przygotowywaniem miejsc zakwaterowania zbiorowego na terenie powiatu makowskiego oferuje swoje wsparcie w kwestii organizacji i nadzoru nad zbiorowym żywieniem w czasie pobytu przybyłych osób. Ponadto podkreśla wagę bezpieczeństwa żywności oraz higieny podczas przygotowywania posiłków. Ważne jest, aby w trakcie organizacji wyżywienia dbać o zdrowie zakwaterowanych osób oraz przestrzegać podstawowych zaleceń, tj:

  • przed i w trakcie przygotowania myj dokładnie ręce mydłem,
  • myj i odkażaj wszystkie sprzęty wykorzystywane przy przygotowywaniu posiłków,
  • oddzielaj żywość surową (mięso, jaja itp.) od gotowej do spożycia,
  • używaj oddzielnych desek i noży do surowej żywności,
  • myj dokładnie warzywa, owoce i zioła,
  • żywność łatwo psująca się przechowuj w lodówce,
  • sprawdzaj terminy przydatności stosowanych surowców,
  • staraj się robić posiłki na bieżąco, aby mogły być spożyte po ich dostarczeniu,
  • nie przygotowuj posiłków dla innych jeśli masz objawy, chorobowe (katar, biegunkę itp.).

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Makowie Maz. przekazuje również komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego informujący o tym, że Sanepid nie zakazuje dystrybucji żywności dla uchodźców z Ukrainy. Inspektorzy w całym kraju angażują się w pomoc, także w zakresie informacyjnym i doradczym.

 

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}