Higiena podczas przygotowywania posiłków
16.03.2022
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Makowie Maz. informuje, że w związku z napływem uchodźców z Ukrainy do Polski oraz przygotowywaniem miejsc zakwaterowania zbiorowego na terenie powiatu makowskiego oferuje swoje wsparcie w kwestii organizacji i nadzoru nad zbiorowym żywieniem w czasie pobytu przybyłych osób. Ponadto podkreśla wagę bezpieczeństwa żywności oraz higieny podczas przygotowywania posiłków. Ważne jest, aby w trakcie organizacji wyżywienia dbać o zdrowie zakwaterowanych osób oraz przestrzegać podstawowych zaleceń, tj:
- przed i w trakcie przygotowania myj dokładnie ręce mydłem,
- myj i odkażaj wszystkie sprzęty wykorzystywane przy przygotowywaniu posiłków,
- oddzielaj żywość surową (mięso, jaja itp.) od gotowej do spożycia,
- używaj oddzielnych desek i noży do surowej żywności,
- myj dokładnie warzywa, owoce i zioła,
- żywność łatwo psująca się przechowuj w lodówce,
- sprawdzaj terminy przydatności stosowanych surowców,
- staraj się robić posiłki na bieżąco, aby mogły być spożyte po ich dostarczeniu,
- nie przygotowuj posiłków dla innych jeśli masz objawy, chorobowe (katar, biegunkę itp.).
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Makowie Maz. przekazuje również komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego informujący o tym, że Sanepid nie zakazuje dystrybucji żywności dla uchodźców z Ukrainy. Inspektorzy w całym kraju angażują się w pomoc, także w zakresie informacyjnym i doradczym.