Porady klasyfikatora grzybów
12.09.2022
Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia.
Pomóc w rozpoznawaniu mogą:
- Grzyboznawcy – posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych,
- Klasyfikatorzy grzybów – posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.
Grzyboznawcy oraz klasyfikatorzy grzybów uzyskują uprawnienia w drodze decyzji administracyjnej Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, która poprzedzona jest odpowiednim kursem specjalistycznym oraz egzaminem.
Niedoświadczeni grzybiarze mogą sprawdzić zebrane grzyby w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Miechowie. Fachowiec odpowie na wszystkie pytania i pomoże rozwiać wątpliwości.
Miło nam poinformować, że uprawnienia klasyfikatora grzybów w tut. Stacji uzyskał
Pan Tomasz Lewandowski.
Klasyfikator grzybów Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Miechowie udziela porad grzybowych w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów po wcześniejszym umówieniu terminu pod numerem telefonu: 539 493 707 telefon obsługiwany jest w godzinach urzędowania Stacji:
- poniedziałek - piątek w godz. 730 do 1505
Do oceny grzybów należy przynosić owocniki wykręcone w całości z podłoża (kapelusz oraz trzon), ponieważ istotne cechy diagnostyczne znajdują się na trzonie owocnika. Należy pamiętać, że do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże (najpóźniej do 24 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10 °C) w przewiewnych pojemnikach (kosze, łubianki), nie w opakowaniach z tworzyw sztucznych. Nie przynosimy grzybów starych i przejrzałych, oczyszczonych, pokrojonych, zapleśniałych, ugotowanych, zamrożonych, usmażonych, umytych czy zamarynowanych.
Zatrucie grzybami może mieć poważne konsekwencje. Jeżeli po ich spożyciu będziemy mieli ból brzucha, biegunkę, czy gorączkę należy natychmiast udać się do lekarza.