W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

8 listopada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

08.11.2022

Co jeść i jak jeść ?

Europejski_Dzień_Zdrowego_Jedzenia

Biorąc pod uwagę coraz większy problem otyłości  wśród społeczności polskiej  warto wprowadzić szereg zmian  mających na celu poprawienia jakości życia.  

Należy zaznaczyć, iż otyłość powstaje, gdy do  organizmu dostarczamy  zbyt dużą  ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania energetycznego  lub na skutek przebytego stanu chorobowego, przyjmowanych leków, zmian hormonalnych, uwarunkowań genetycznych.

Nadmierne zwiększona masa ciała przyczynia się do powstawania chorób towarzyszących. Przyczyniają się one do wzrostu niepełnosprawności, pogorszenia stanu psychicznego , a nawet śmierci.

Do głównych chorób towarzyszących otyłości należą:

  • zaburzenia metaboliczne – insulinooporność, cukrzyca, dyslipidemia, zespół metaboliczny
  • choroby układu sercowo- naczyniowego- nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, niewydolność krążenia, zakrzepica
  • choroby przewodu pokarmowego – stłuszczenie wątroby, refluks żołądkowo- przełykowy
  • zwyrodnienia stawów
  • zaburzenia płodności
  • zwiększone ryzyko chorób nowotworowych
  • lęki i depresja

Aby  cieszyć się zdrowiem  zaleca się wprowadzić zmiany stylu żywienia i wprowadzić zasady zdrowego żywienia tj. :

  1.  Spożywaj  posiłki o stałych porach, co 3-4 godziny, unikając przejadania i podjadania pomiędzy posiłkami.
  2. Jedz  powoli, w spokojnej atmosferze pozwalającej na dokładne przeżuwanie każdego kęsa.
  3. Komponuj posiłki na wzór Talerza Zdrowego Żywienia – ½ talerza powinny stanowić warzywa i owoce, większość z nich powinny stanowić warzywa ok. 400 g. Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszego żywienia ponieważ dostarczają nam wielu cennych witamin, składników mineralnych, związków bioaktywnych oraz błonnika.
  4. Głównym źródłem węglowodanów w diecie powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe tj. pieczywo pełnoziarniste , razowe , żytnie i graham, gruboziarniste płatki np. owsiane górskie, żytnie, jęczmienne, gryczane, otręby np. żytnie, owsiane,  kasze gruboziarniste, ryż brązowy, makarony razowe. Produkty zbożowe pełnoziarniste charakteryzują się większą zawartością składników odżywczych, witamin z grupy B, cynk czy magnez, w porównaniu do oczyszczonych produktów zbożowych. Ponadto stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego.   
  5. Zadbaj o odpowiednia jakość produktów białkowych w diecie . Wybieraj  dania na bazie roślin strączkowych, ryby, chude mięso , produkty mleczne do 2 % zawartości tłuszczu  oraz jaja.  
  6. Zwróć uwagę na spożycie niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Spożywaj 2 porcje ryby tygodniowo . Wybieraj tłuszcze roślinne- oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany .
  7. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych.
  8. Unikaj spożywania cukru i słodyczy. Zastępuj je owocami i orzechami.
  9. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół- mają cenne składniki i poprawiają smak.
  10. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l / dziennie.
  11. Stosuj odpowiednie techniki kulinarne . Wskazane jest gotowanie  w wodzie, na parze, duszenie, pieczenie. Unikaj smażenia na głębokim tłuszczu.
  12. Pamiętaj o aktywności ruchowej - codziennie 30  min umiarkowany wysiłek fizyczny
  13. Wyeliminuj alkohol z diety.
{"register":{"columns":[]}}