8 listopada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
08.11.2022
Co jeść i jak jeść ?
Biorąc pod uwagę coraz większy problem otyłości wśród społeczności polskiej warto wprowadzić szereg zmian mających na celu poprawienia jakości życia.
Należy zaznaczyć, iż otyłość powstaje, gdy do organizmu dostarczamy zbyt dużą ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania energetycznego lub na skutek przebytego stanu chorobowego, przyjmowanych leków, zmian hormonalnych, uwarunkowań genetycznych.
Nadmierne zwiększona masa ciała przyczynia się do powstawania chorób towarzyszących. Przyczyniają się one do wzrostu niepełnosprawności, pogorszenia stanu psychicznego , a nawet śmierci.
Do głównych chorób towarzyszących otyłości należą:
- zaburzenia metaboliczne – insulinooporność, cukrzyca, dyslipidemia, zespół metaboliczny
- choroby układu sercowo- naczyniowego- nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, niewydolność krążenia, zakrzepica
- choroby przewodu pokarmowego – stłuszczenie wątroby, refluks żołądkowo- przełykowy
- zwyrodnienia stawów
- zaburzenia płodności
- zwiększone ryzyko chorób nowotworowych
- lęki i depresja
Aby cieszyć się zdrowiem zaleca się wprowadzić zmiany stylu żywienia i wprowadzić zasady zdrowego żywienia tj. :
- Spożywaj posiłki o stałych porach, co 3-4 godziny, unikając przejadania i podjadania pomiędzy posiłkami.
- Jedz powoli, w spokojnej atmosferze pozwalającej na dokładne przeżuwanie każdego kęsa.
- Komponuj posiłki na wzór Talerza Zdrowego Żywienia – ½ talerza powinny stanowić warzywa i owoce, większość z nich powinny stanowić warzywa ok. 400 g. Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszego żywienia ponieważ dostarczają nam wielu cennych witamin, składników mineralnych, związków bioaktywnych oraz błonnika.
- Głównym źródłem węglowodanów w diecie powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe tj. pieczywo pełnoziarniste , razowe , żytnie i graham, gruboziarniste płatki np. owsiane górskie, żytnie, jęczmienne, gryczane, otręby np. żytnie, owsiane, kasze gruboziarniste, ryż brązowy, makarony razowe. Produkty zbożowe pełnoziarniste charakteryzują się większą zawartością składników odżywczych, witamin z grupy B, cynk czy magnez, w porównaniu do oczyszczonych produktów zbożowych. Ponadto stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego.
- Zadbaj o odpowiednia jakość produktów białkowych w diecie . Wybieraj dania na bazie roślin strączkowych, ryby, chude mięso , produkty mleczne do 2 % zawartości tłuszczu oraz jaja.
- Zwróć uwagę na spożycie niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Spożywaj 2 porcje ryby tygodniowo . Wybieraj tłuszcze roślinne- oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany .
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych.
- Unikaj spożywania cukru i słodyczy. Zastępuj je owocami i orzechami.
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół- mają cenne składniki i poprawiają smak.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l / dziennie.
- Stosuj odpowiednie techniki kulinarne . Wskazane jest gotowanie w wodzie, na parze, duszenie, pieczenie. Unikaj smażenia na głębokim tłuszczu.
- Pamiętaj o aktywności ruchowej - codziennie 30 min umiarkowany wysiłek fizyczny
- Wyeliminuj alkohol z diety.