W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

POZNAJ NATURALNE ANTYBIOTYKI

08.11.2024

Antybiotyki większości z nas kojarzą się z tabletkami. Podczas choroby nie zastanawiamy się nad tym, jaki, ale kiedy antybiotyk najlepiej będzie zażyć. Jednak tabletki to nie jedyne źródło antybiotyków.

NATURALNE_ANTYBIOTYKI

W naszym bezpośrednim otoczeniu mamy również naturalne antybiotyki. Zarówno roślinne, jak i ziołowe. Podobnie jak ich tabletkowe wersje, naturalne antybiotyki zwalczają przyczynę choroby, czyli bakterie. Są jednak od nich znacznie bezpieczniejsze. Warto więc poznać domowe antybiotyki. Naturalne antybiotyki charakteryzują się podobnymi właściwościami, które mają antybiotyki syntetyczne. Tak samo skutecznie niszczą wszelkiego rodzaju bakterie i inne mikroustroje chorobotwórcze. Mają oprócz tego jednak jedną wielką zaletę. Nie powodują skutków ubocznych. ie sprawiają, że bakterie uodpornią się na określony antybiotyk. Na dodatek nie są zagrożeniem dla dobrych bakterii. Nie mają także działania toksycznego. Zatem, kiedy antybiotyk będzie konieczny, w niektórych przypadkach można rozważyć jego naturalny zamiennik.

CEBULA - zawiera wiele cennych dla zdrowia związków, m.in. silne flawonoidy, które mają działanie antybakteryjne, witaminę C, związki siarki, kwercetynę, która ma również działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz zmniejsza ryzyko chorób serca. Cebula nie tylko wzmacnia odporność naszego organizmu, ale również zapobiega stanom zapalnym, wzmacnia

kości, redukuje wahania glukozy, zmniejsza ryzyko zaćmy i jaskry, obniża poziom cholesterolu oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Najlepiej spożywać ją na surowo, np. jako dodatek do sałatki. Poddana obróbce cieplnej traci wiele cennych związków.

CZOSNEK -  zawiera ponad 100 związków chemicznych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, m.in. allicynę, inulinę, witaminę C, magnez, fosfor, potas czy żelazo. Nie wszystkie właściwości czosnku są dokładnie zbadane, wiadomo jednak, że ma on działanie bakteriobójcze i korzystnie wpływa na serce. Czosnek ma najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne, gdy spożywany jest na surowo. Najlepiej posiekać jego ząbki lub zmiażdżyć je i pozostawić na 10 minut, by uwolniły się enzymy zmieniające alliinę w allicynę, związek o najsilniejszym działaniu przeciwbakteryjnym. Lekarze zalecają jedzenie jednego ząbka czosnku dziennie, np. w sałatce lub jako dodatek do kanapek. Ważne ! Czosnek jest ogólnie bezpieczny do spożycia, ale zbyt duże dawki mogą powodować krwawienie wewnętrzne. Jeśli zażywasz leki rozrzedzające krew, skonsultuj się z lekarzem i zapytaj go, czy możesz jeść czosnek. Produkt ten może niestety wzmocnić działanie tych leków.

CHRZAN -  jest również naturalnym antybiotykiem, pomaga w gojeniu się ran, w leczeniu grypy i przeziębienia. Ma również działanie wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe, dlatego syrop z chrzanu poleca się, by złagodzić m.in. przewlekły kaszel. Swoje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze zawdzięcza substancjom, takim jak fitoncydy lizozym i alkohol fenyloetylowy. Poza tym jest źródłem witamin, takich jak A, C, E oraz z grupy B, a także pierwiastków: potasu, magnezu, siarki, żelaza, wapnia, cynku i fosforu.

IMBIR -  to naturalny antybiotyk, który pomaga nie tylko w leczeniu infekcji bakteryjnych (m.in. wykazano jego skuteczność w walce z Salmonellą, Listerią czy Campylobacter), ale ma również działanie rozkurczowe i moczopędne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze. Pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych chorobą lokomocyjną, bólu mięśni i stawów, zapobiega zatruciom pokarmowym, reguluje trawienie, pobudzając żołądek do wydzielania soków żołądkowych. Te właściwości zawdzięcza zawartym w nim związkom, takim jak witamina B1, B2 oraz witamina C, żelazo, potas, wapń i magnez, a także olejkom eterycznym. Ważne ! Należy pamiętać, że imbiru nie należy podawać dzieciom poniżej 2. roku życia.

MIÓD -  jest jednym z najstarszych znanych naturalnych antybiotyków. Jego właściwości przeciwbakteryjne stosowano już w czasach starożytności. Miód zawiera m.in. nadtlenek wodoru, który ma działanie antybakteryjne. Miód można nałożyć bezpośrednio na ranę lub zainfekowany obszar, można też stosować go do leczenia infekcji wewnętrznych, pijąc roztwór miodu rozpuszczonego w letniej wodzie (można go zostawić na noc, by wzmocnić jego działanie). Zdaniem ekspertów, najbardziej skuteczny jako naturalny antybiotyk jest miód Manuka. Badania kliniczne wykazały, że może skutecznie hamować wiele lekoopornych patogenów, co wskazuje, że ma szerokie spektrum właściwości przeciwbakteryjnych. Najlepiej spożywać go na surowo, jego podgrzanie może sprawić, że straci swoje właściwości. Oryginalny miód Manuka powstaje z nektaru krzewów manuka porastających czyste, dziewicze tereny Nowej Zelandii. Można spotkać go także w innych rejonach świata, np. w Australii.

ŻURAWINA - najczęściej stosowana jest podczas infekcji układu moczowego. Takie infekcje mogą być wywoływane przez bakterie E. coli. Żurawina odpowiada za wypłukiwanie bakterii zalegających w drogach moczowych. Dzięki temu proces leczenia przebiega krócej, a infekcja się nie rozprzestrzenia. Żurawina chroni też żołądek przed pojawianiem się wrzodów żołądka. Żurawina to jesienna bomba witaminowa. Bogata w witaminę C , B1, B2, B6 oraz E ochroni nas przed przeziębieniem, wspierając układ odpornościowy. Dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym równie dobrze sprawdzi się w bakteryjnych chorobach układu moczowego, pokarmowego i chorobach dziąseł. Ponadto bogata jest w przeciwutleniacze, więc jej regularne spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, chroniąc jednocześnie serce. Warto także włączyć ją do diet odchudzających, gdyż pomaga oczyścić organizm z toksyn i korzystnie wpływa na przemianę materii.

{"register":{"columns":[]}}