Rejestracja i zatwierdzanie podmiotów działających na rynku spożywczym
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Międzyrzeczu przypomina, że zgodnie z art.61 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia istnieje obowiązek zatwierdzania zakładów prowadzących następujące rodzaje działalności:
- Produkcja lub wprowadzanie do obrotu żywności pochodzenia niezwierzęcego.
- Wprowadzanie do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej.
- Produkcja lub wprowadzanie do obrotu żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego.
- Produkcja materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (wyroby ze szkła, porcelany, gliny, z tworzyw sztucznych, metalu i papieru).
Ponadto, zgodnie z art.63 ust.2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia niektóre rodzaje działalności podlegają wyłącznie rejestracji:
- działalność w zakresie dostaw bezpośrednich (dostawy dokonywane przez producenta małych ilości surowców np.płodów rolnych, do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego),
- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności (automaty samoobsługowe z napojami lub żywnością pakowaną),
- obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych (stragany, obwoźne punkty sprzedaży)
- gospodarstw agroturystycznych,
- podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000hl w ciągu roku kalendarzowego,
- aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych,
- sklepów zielarskich,
- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie (np. kioski z prasą),
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności "na odległość" (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez internet,
- zakładów obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością (sklepów, w tym sklepów AGD i tzw. "chińskich sklepów"),
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną (produkcja płodów rolnych oraz zbieranie runa leśnego, a także kwaszenie kapusty i ogórków).
Podmioty prowadzące powyższe rodzaje działalności składają odpowiednie wnioski (wraz z wymaganymi załącznikami) w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Druki wniosków są do pobrania w siedzibie PSSE w Międzyrzeczu, os. Centrum 16, pokój nr 10,11,12 lub na stronie internetowej w dziale Formularze i wnioski.
Rejestracja i zatwierdzanie zakładów są bezpłatne.
Nie spełnienie obowiązku rejestracji działalności, zgodnie z art.103 ust.1 pkt 4, będzie skutkować skierowaniem wniosku o ukaranie do Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp. Wysokość kary pieniężnej w takim przypadku wynosi nie mniej niż 1000zł.