W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rejestracja i zatwierdzanie podmiotów działających na rynku spożywczym

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Międzyrzeczu  przypomina, że zgodnie z art.61 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia istnieje obowiązek zatwierdzania zakładów prowadzących następujące rodzaje działalności:

  1. Produkcja lub wprowadzanie do obrotu żywności pochodzenia niezwierzęcego.
  2. Wprowadzanie do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej.
  3. Produkcja lub wprowadzanie do obrotu żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego.
  4. Produkcja materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (wyroby ze szkła, porcelany, gliny, z tworzyw sztucznych, metalu i papieru).

Ponadto, zgodnie z art.63 ust.2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia niektóre rodzaje działalności podlegają wyłącznie rejestracji:

  • działalność w zakresie dostaw bezpośrednich (dostawy dokonywane przez producenta małych ilości surowców np.płodów rolnych, do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego),
  • urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności (automaty samoobsługowe z napojami lub żywnością pakowaną),
  • obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych (stragany, obwoźne punkty sprzedaży)
  • gospodarstw agroturystycznych,
  • podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000hl w ciągu roku kalendarzowego,
  • aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych,
  • sklepów zielarskich,
  • przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie (np. kioski z prasą),
  • zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności "na odległość" (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez internet,
  • zakładów obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością (sklepów, w tym sklepów AGD i tzw. "chińskich sklepów"),
  • podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną (produkcja płodów rolnych oraz zbieranie runa leśnego, a także kwaszenie kapusty i ogórków).

             Podmioty prowadzące powyższe rodzaje działalności  składają odpowiednie wnioski (wraz z wymaganymi załącznikami)  w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.  

Druki  wniosków są do pobrania w siedzibie PSSE w Międzyrzeczu, os. Centrum 16, pokój nr 10,11,12 lub na stronie internetowej w dziale Formularze i wnioski.

Rejestracja i zatwierdzanie zakładów są bezpłatne.

Nie spełnienie obowiązku rejestracji działalności, zgodnie z art.103 ust.1 pkt 4, będzie skutkować skierowaniem wniosku o ukaranie do Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp. Wysokość kary pieniężnej w takim przypadku wynosi nie mniej niż 1000zł.

{"register":{"columns":[]}}