Zadania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
- Kontrola i nadzór nad jakością zdrowotną środków spożywczych (w tym żywnością genetycznie modyfikowaną-GMO, suplementami diety i środkami specjalnego przeznaczenia żywieniowego i żywnością z importu), dozwolonymi substancjami dodatkowymi, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu i innymi składnikami żywności , w tym żywnością sprzedawaną ,,na odległość” przez internet oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, jakością żywienia ludzi i kosmetykami.
- Kontrola i nadzór sanitarny nad warunkami w procesie produkcji i obrocie środkami spożywczymi, dozwolonymi substancjami dodatkowymi, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu i innymi składnikami żywności, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami.
- Wydawanie decyzji administracyjnych, wdrażanie postępowania egzekucyjnego oraz wystąpienia do właściwych organów inspekcji o nakładanie kar pieniężnych.
- Udział w likwidacji i opracowaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, akcjach przeciwpowodziowych i działaniach związanych z bioterroryzmem.
- Podejmowanie innych działań na rzecz polepszania jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz jakości żywienia ludzi.
- Udział we wdrażaniu oraz sprawdzanie funkcjonowania Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point- HACCP) w podległych zakładach.
- Współudział w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (Rapid Alert System for Food and Feed- RASFF) oraz w Krajowym Systemie Informowania o Kosmetykach ( RAPEX).
- Realizacja planu poboru prób do badań w ramach urzędowej kontroli żywności oraz monitoringu krajowego.
- Wydawanie decyzji zatwierdzenia zakładów i zaświadczeń o wpisie do rejestru, decyzji o wykreśleniu z rejestru oraz odmowy wpisu do rejestru.
- Współdziałanie w opiniowaniu dokumentacji projektowej nowych obiektów oraz adoptowanych związanych z produkcją lub obrotem żywnością.
- Przyjmowanie i rozpatrywanie interwencji dotyczących złego stanu sanitarnego miejsc produkcji i obrotu żywnością lub niewłaściwej jakości żywności.
- Współpraca z innymi instytucjami kontrolującymi w zakresie bezpieczeństwa żywności, kosmetyków, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.
- Współudział nad zabezpieczeniem miejsc sprzedaży żywności podczas imprez masowych, zgromadzeń, zjazdów, pielgrzymek itp..
- Podnoszenie i ugruntowanie wiedzy pracowników sekcji poprzez organizowanie szkoleń wewnętrznych w sekcji, w razie potrzeby z udziałem radcy prawnego i innych zainteresowanych osób.
- Podejmowanie działań w zakresie określonym w przepisach o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
- Podejmowanie działań dotyczących podmiotów trudniących się produkcją lub obrotem tzw. ,,środków zastępczych”, współpraca w tym zakresie z organami Służby Celnej, Policji i Inspekcji Farmaceutycznej.