5 maja - Światowy Dzień Higieny Rąk
05.05.2023
Światowy Dzień Higieny Rąk
Światowy Dzień Higieny Rąk ustanowiony został przez Światową Organizację Zdrowia, aby podnieść świadomości ludzi o wpływie prawidłowego mycia rąk na zdrowie oraz zachęcenie do wspólnego działania na rzecz naszego bezpieczeństwa.
Brudne ręce są przyczyną licznych chorób, a w niektórych regionach świata nawet śmierci. Wystarczy odruchowo dotknąć nieumytymi rękami okolic oczu, nosa czy ust i jesteśmy narażone na ogromne ryzyko infekcji.
Dlaczego trzeba myć ręce?
Na naszych dłoniach znajduje się mnóstwo bakterii, które się rozmnażają, chowają, przenoszą na inne ręce lub przedmioty. Każde dotknięcie klamki, banknotu czy poręczy w autobusie sprawia, że na ręce dostaje się od 100 do 10 tys. komórek drobnoustrojów.
Mycie rąk to prosty i skuteczny sposób, aby pozbyć się bakterii, wirusów czy grzybów z powierzchni naszych rąk. Prawidłowo wykonane mycie i dezynfekcja pozwalają oczyścić dłonie z 90 proc. drobnoustrojów odpowiadających za cały szereg groźnych chorób jak choćby salmonellę czy grypę. Do „chorób brudnych rąk” zalicza się także biegunki, zatrucia pokarmowe i wirusowe zapalenie wątroby typu A.
Jak prawidłowo myć ręce
- myj ręce ok. 30 sekund
- rozpocznij od zmoczenia rąk wodą
- nabierz tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni
- dokładnie rozprowadź mydło po powierzchni pocierając o siebie rozprostowane dłonie
- pamiętaj o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków
- dokładnie opłucz ręce wodą
- wytrzyj ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem
Myjąc ręce w miejscu publicznym staraj się nie dotykać umytymi rękoma klamek, drzwi oraz innych elementów wyposażenia, mogą znajdować się na nich liczne bakterie. Wychodząc możesz posłużyć się papierowym ręcznikiem, który ograniczy kontakt z drobnoustrojami.
Kiedy należy myć ręce?
- po powrocie do domu z pracy, ze sklepu, po podróży środkami komunikacji miejskiej;
- po skorzystaniu z toalety;
- po wykonaniu opatrunku na skaleczeniu, ranie, zmianach skórnych;
- po kontakcie z osobą chorą w domu lub w szpitalu,
- przed przygotowywaniem posiłku, w trakcie przygotowywania go i przed samym jedzeniem;
- po kontakcie ze zwierzętami i przedmiotami należącymi do nich (kuweta, zabawki, smycz itp.);
- po kichaniu, kasłaniu, czyszczeniu nosa;
- po czynnościach porządkowych, wyniesieniu śmieci;
- po trzymaniu pieniędzy.