W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Sekcja Higieny Komunalnej

Do zakresu działania Sekcji Higieny Komunalnej należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, a w szczególności:

  1. Kontrola utrzymania stanu higienicznego nieruchomości, instytucji, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, dróg, ulic oraz osobowego transportu kolejowego i drogowego;
  2. Nadzór nad utrzymaniem stanu sanitarno-higienicznego w obiektach noclegowych i turystycznych;
  3. Wydawanie opinii w sprawach organizacji imprez masowych;
  4. Kontrola i wydawanie opinii dla środków transportu zakładów pogrzebowych;
  5. Wydawanie zezwoleń na ekshumacje oraz nadzorowanie ich przebiegu;
  6. Wydawanie zezwoleń na przewóz zwłok w kraju i za granicą;
  7. Nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz wody w basenach, kąpieliskach/ miejscach wykorzystywanych do kąpieli oraz nad obiektami służącymi do zaopatrzenia ludności w wodę;
  8. Nadzór nad ciepłą wodą użytkową w obiektach, w tym w podmiotach działalności leczniczej;
  9. Nadzór nad materiałami i wyrobami kontaktującymi się z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi;
  10. Pobieranie do badań fizykochemicznych i mikrobiologicznych próbek wody przeznaczonej do spożycia, ciepłej wody użytkowej, wody z basenów, kąpielisk/ miejsc wykorzystywanych do kąpieli oraz wykorzystanie wyników tych badań w sposób zgodny z przepisami;
  11. Współpraca z zarządcami pływalni, w zakresie prowadzenia nadzoru nad przestrzeganiem przepisów dotyczących jakości wody na pływalniach, nadzorowania wykonywania badań jakości wody na pływalniach zgodnie z ustalonym z zarządzającym pływalnią harmonogramem badań, dokonywania zbiorczej rocznej oceny przydatności wody na pływalni;
  12. Opracowywanie okresowych ocen stanu sanitarnego nadzorowanego terenu w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego wody;
  13. Współpraca z organami samorządowymi, przedsiębiorstwami wodociągowo-kanalizacyjnymi i innymi zainteresowanymi podmiotami w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego wody;
  14. Współpraca z podmiotami nadzorowanymi przez Inspekcję Weterynaryjną w zakresie wydawania ocen przydatności wody przeznaczonej do spożycia;
  15. Informowania organów rządowych i samorządowych oraz ludności o jakości wody w nadzorowanych obiektach;
  16. Sporządzanie planów działalności nadzorczo – kontrolnej oraz sprawozdawczości z ich realizacji;
  17. Sporządzanie sprawozdawczości w zakresie prowadzonej działalności;
  18.  Przygotowanie projektów decyzji i wykonywanie czynności w postępowaniu administracyjnym i postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
{"register":{"columns":[]}}