W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy w szczególności:

  • sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz działalnością w zakresie zorganizowanego żywienia konsumentów,
  • sprawowanie nadzoru nad warunkami produkcji i obrotu przedmiotów użytku, materia-łów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetyków oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi,
  • pobór prób żywności i przedmiotów użytku do badań w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu,
  • opracowywanie orzeczeń jakości zdrowotnej żywności i przedmiotów użytku,
  • sprawowanie nadzoru nad wdrażaniem systemów jakości w zakładach żywienia i żywności, w tym: realizacja zadań GHP/GMP oraz systemu HACCP,
  • prowadzenie rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej, udział w opiniowaniu planów budowy, rozbudowy i adaptacji zakładów produkcji i obrotu środków spożywczych,
  • uczestniczenie w działalności profilaktycznej oraz w zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych,
  • opracowywanie liczbowe wyników kontroli z nadzoru nad obiektami żywności, żywienia i przedmiotów użytku oraz analiza danych,
  • przekazywanie informacji Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii dotyczących zasad po-stępowania z odpadami kuchennymi pochodzącymi z zakładów żywienia zbiorowego,
  • realizacja zadań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach RASFF i RAPEX,
  • sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywienia w placówkach nauczania i wychowania,
  • przygotowywanie projektów decyzji w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia lub cofnięcia zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego oraz wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej.
{"register":{"columns":[]}}