W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

III Edycja kampanii EFSA "Higiena Żywności"

kampania efsa

III Edycja Kampanii EFSA „Higiena Żywności”

Czy istnieją zasady higieny żywności, których mogę przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo mojej rodzinie?

Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:

  1. Utrzymuj czystość
  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
  • Myj ręce po wyjściu z toalety
  • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
  • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

 

  1. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
  • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
  • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

 

  1. Gotuj dokładnie
  • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
  • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
  • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

 

  1. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
  • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
  • Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)

 

  1. Używaj bezpiecznej wody i żywności
  • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
  • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
  • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
  • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  • Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

 

Dowiedz się więcej o higienie żywności na stronie:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}