Ruszyła III odsłona kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”
#EuChooseSafeFood
Celem kampanii jest wsparcie mieszkańców UE w podejmowaniu świadomych wyborów dotyczących żywności. Dzięki niej konsumenci mogą poznać szeroki zakres zagadnień, które obejmują higienę żywności, marnowanie żywności, alergeny, suplementy diety, choroby przenoszone przez żywność, zanieczyszczenia, nowinki żywnościowe, opakowania żywności, substancje dodatkowe, a także dobrostan pszczół i zwierząt.
Treści w ramach kampanii zostały opracowane z myślą o odbiorcach w wieku od 25 do 45 roku życia bez specjalistycznej wiedzy. Kampania stale koncentruje się na kobietach i młodych rodzicach, jednak w tym roku osoby zainteresowane nauką także znajdą coś dla siebie.
Konsumenci w Europie należą do grona najlepiej chronionych i poinformowanych konsumentów na świecie, zwłaszcza pod względem spożywanej przez nich żywności. Unijny system bezpieczeństwa żywności gwarantuje, że każdy mieszkaniec Europy ma prawo dowiedzieć się, w jaki sposób żywność, którą spożywa, jest produkowana, przetwarzana, pakowana, etykietowana i sprzedawana. W ramach tego systemu naukowcy z całej Unii Europejskiej analizują dane naukowe i badania w celu oceny ryzyka związanego z żywnością. W ten sposób zapewniają, że produkty na naszych rynkach i w naszych sklepach są bezpieczne.
Widząc potrzebę podnoszenia wiedzy społeczeństwa w zakresie bezpieczeństwa żywności, Główny Inspektorat Sanitarny po raz trzeci włącza się w realizację kampanii.
Oprócz szeroko komunikowanych w przestrzeni internetowej materiałów kampanijnych, pracownicy terenowych jednostek Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przeprowadzą działania edukacyjne skierowane do lokalnej społeczności. Wyjaśnią co to są suplementy diety, udzielą praktycznych wskazówek, na co zwracać uwagę kupując produkty żywnościowe, jakich zasad przestrzegać by zakupiona przez nich żywność była nadal bezpieczna.
Więcej informacji dostępne na stronie: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl