Światowy Dzień Bez Tytoniu 2023
Świat stoi w obliczu globalnego kryzysu żywnościowego napędzanego konfliktami, zmianami klimatycznymi i pandemią COVID-19. Tymczasem tytoń jest uprawiany w ponad 124 krajach, zajmując miliony hektarów żyznej ziemi, którą można by wykorzystać do uprawy żywności, sprostania wyzwaniom związanym z bezpieczeństwem żywnościowym i żywieniem oraz pomocy w wyżywieniu rodzin. Uprawa tytoniu ma również poważny wpływ na zdrowie hodowców tytoniu ze względu na intensywne stosowanie pestycydów i wysokie wchłanianie nikotyny przez skórę.
Ponadto rolnicy produkujący tytoń często wpadają w błędne koło zadłużenia w wyniku nieuczciwych porozumień umownych z przemysłem tytoniowym i napotykają trudności w odejściu od tytoniu. Na szczęście istnieje kilka przykładów udanych zmian, w których hodowcy tytoniu przestawili się na uprawę fasoli o wysokiej zawartości żelaza, orzechów nerkowca, kukurydzy i zielonych warzyw. Aby osiągnąć to w skali globalnej, ważne jest przyjęcie podejścia ekosystemowego i określenie zrównoważonych ekonomicznie alternatyw dla uprawy tytoniu, które nie tylko umożliwią rolnikom zarabianie tyle samo, jeśli nie więcej niż zarabiają na tytoniu, a jednocześnie czas osiągnąć lepsze zdrowie i lepsze środowisko dla siebie oraz dla swoich gruntów i lasów.
Uprawa tytoniu szkodzi naszemu zdrowiu, zdrowiu rolników i zdrowiu planety. Przemysł tytoniowy przeszkadza w próbach zastąpienia uprawy tytoniu, przyczyniając się do światowego kryzysu żywnościowego.
Ta kampania zachęca rządy do zaprzestania dopłat do uprawy tytoniu i wykorzystania oszczędności do wspierania rolników w przejściu na bardziej zrównoważone uprawy, które poprawiają bezpieczeństwo żywnościowe i odżywianie.
Cele kampanii
- Mobilizować rządy do zaprzestania dopłat do uprawy tytoniu i wykorzystania oszczędności na programy zastępowania upraw, które wspierają rolników w zmianie i poprawie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia.
- Podnoszenie świadomości w społecznościach uprawiających tytoń na temat korzyści płynących z odejścia od tytoniu i uprawy zrównoważonych upraw;
- Wspieraj wysiłki na rzecz zwalczania pustynnienia i degradacji środowiska poprzez ograniczenie upraw tytoniu;
- Ujawnij wysiłki przemysłu mające na celu utrudnianie pracy nad zrównoważonymi źródłami utrzymania.
Kluczową miarą sukcesu kampanii byłaby liczba rządów, które zobowiązały się do zaprzestania dopłat do uprawy tytoniu.
31 maja 2023 r. WHO i mistrzowie zdrowia publicznego z całego świata spotkają się, aby świętować Światowy Dzień bez Tytoniu (WNTD). Tegoroczne hasło brzmi: „Potrzebujemy żywności, nie tytoniu”. Globalna kampania 2023 ma na celu podniesienie świadomości na temat alternatywnej produkcji roślinnej i możliwości marketingowych dla rolników tytoniu oraz zachęcenie ich do uprawy zrównoważonych, pożywnych upraw. Będzie również miało na celu ujawnienie wysiłków przemysłu tytoniowego w celu ingerencji w próby zastąpienia uprawy tytoniu zrównoważonymi uprawami, przyczyniając się w ten sposób do światowego kryzysu żywnościowego.
Uprawa i produkcja tytoniu pogłębia brak bezpieczeństwa żywnościowego
Narastający kryzys żywnościowy jest napędzany przez konflikty i wojny, wstrząsy klimatyczne oraz gospodarcze i społeczne skutki pandemii COVID-19. Przyczyny strukturalne, takie jak wybór upraw, również mają wpływ, a spojrzenie na uprawę tytoniu ujawnia, w jaki sposób przyczynia się ona do zwiększonego braku bezpieczeństwa żywnościowego:
- Każdego roku na całym świecie pod uprawę tytoniu przekształca się około 3,5 miliona hektarów ziemi. Uprawa tytoniu przyczynia się również do wylesiania 200 000 hektarów rocznie.
- Uprawa tytoniu wymaga intensywnych zasobów i intensywnego stosowania pestycydów i nawozów, które przyczyniają się do degradacji gleby.
- Grunty wykorzystywane pod uprawę tytoniu mają wówczas mniejszą zdolność do uprawy innych upraw, takich jak żywność, ponieważ tytoń zmniejsza żyzność gleby.
- W porównaniu z innymi działaniami rolniczymi, takimi jak uprawa kukurydzy, a nawet wypas bydła, uprawa tytoniu ma znacznie bardziej destrukcyjny wpływ na ekosystemy, ponieważ pola uprawne tytoniu są bardziej podatne na pustynnienie.
Jakiekolwiek zyski z tytoniu jako uprawy dochodowej mogą nie zrekompensować szkód wyrządzonych zrównoważonej produkcji żywności w krajach o niskich i średnich dochodach. W tym kontekście istnieje pilna potrzeba podjęcia środków prawnych w celu ograniczenia uprawy tytoniu i pomocy rolnikom w przestawieniu się na produkcję alternatywnych upraw żywności.
Wspieranie tworzenia alternatywnych źródeł utrzymania
Przemysł tytoniowy często reklamuje się jako orędownik środków do życia rolników tytoniowych. Jest to dalekie od prawdy. Intensywne obchodzenie się ze środkami owadobójczymi i toksycznymi chemikaliami podczas uprawy tytoniu przyczynia się do złego stanu zdrowia wielu rolników i ich rodzin. Co więcej, nieuczciwe ustalenia umowne z firmami tytoniowymi prowadzą rolników do zubożenia, a praca dzieci, która często jest wpleciona w uprawę tytoniu, koliduje z prawem do edukacji i stanowi pogwałcenie praw człowieka.
Dziewięciu z 10 największych hodowców tytoniu to kraje o niskich i średnich dochodach, a 4 z nich określa się jako kraje o niskich dochodach z deficytem żywności. Grunty wykorzystywane do uprawy tytoniu mogłyby być efektywniej wykorzystywane do osiągnięcia drugiego celu zrównoważonego rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych – wyeliminowania głodu.
Kampania WNTD 2023 wzywa rządy i decydentów do zaostrzenia przepisów, opracowania odpowiednich polityk i strategii oraz umożliwienia rolnikom tytoniu zmiany warunków rynkowych na uprawę roślin spożywczych, które zapewnią im i ich rodzinom lepsze życie. Ramowa konwencja WHO o ograniczeniu użycia tytoniu oferuje szczegółowe zasady i opcje polityczne dotyczące promowania opłacalnych ekonomicznie alternatyw dla pracowników tytoniowych, hodowców i indywidualnych sprzedawców (określonych w artykule 17) oraz zwiększania ochrony środowiska i zdrowia ludzi (artykuł 18 ). Wdrażanie tych przepisów powinno zostać wzmocnione w poszczególnych krajach.
Tytoń to nie tylko zagrożenie dla zdrowia, ale także dla środowiska.
Światowa Organizacja Zdrowia w 2023 roku z hasłem „Uprawiajmy żywność, nie tytoń”.
31 maja obchodzimy święto, które jest okazją do zwrócenia uwagi na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne.
Światowy Dzień Bez Papierosa został ustanowiony przez WHO w 1987 roku ze względu na rosnącą liczbę osób uzależnionych i pacjentów ze schorzeniami wywoływanymi przez palenie papierosów – głównie nowotworami płuc, przełyku, krtani, gardła czy trzustki.
Ma być zachętą, by nałogowcy, przynajmniej na 24 godziny powstrzymali się od wszystkich form konsumpcji tytoniu. Dotyczy to ludzi na całym świecie. Jak wyliczają specjaliści WHO po papierosy sięga regularnie ponad miliard osób na całym globie.
Decydując się na zapalenie papierosa wiedz, że:
- wraz z dymem tytoniowym wchłaniasz 7 tysięcy substancji szkodliwych, z czego ponad 70 to substancje rakotwórcze;
- wśród problemów zdrowotnych związanych z paleniem tytoniu wymienia się choroby nowotworowe, choroby układu krążenia, choroby układu oddechowego i inne;
- trzy wielkie grupy chorobowe występują prawie wyłącznie u palaczy papierosów to rak płuca, przewlekła obturacyjna choroba płuc (POCHP) oraz zawał serca przed 50 rokiem życia;
- szacuje się, że rocznie z powodu palenia na świecie umiera przedwcześnie 5 milionów ludzi i liczba ta stale rośnie;
- oczekiwana długość życia osób palących jest krótsza o ok. 10 lat niż u osób nigdy nie palących.
Ciekawostki z historii papierosa
- W okopach I wojny światowej tytoń stał się artykułem pierwszej potrzeby i był nieodzownym elementem racji wydawanej każdemu żołnierzowi na froncie.
- W 1964 roku lekarz naczelny Stanów Zjednoczonych potwierdził związek między paleniem papierosów a rakiem płuc. Wcześniej papierosy uznawano za nieszkodliwe i koncerny tytoniowe w reklamach sięgały nawet po wizerunek lekarza. Zdarzało się, że w takich reklamach umieszczano dzieci, a nawet Świętego Mikołaja.
- Przełom lat 60 i 70 XX wieku to czas, kiedy największe koncerny tytoniowe zaczęły sponsorować sport motorowy. Przez kilkadziesiąt lat nieodzownym elementem bolidów i kombinezonów ich kierowców były emblematy jednej z wiodących marek papierosów.
WHO o Światowym Dniu bez Tytoniu 2023
Tytoń to nie tylko zagrożenie dla zdrowia, ale także dla środowiska. Światowa Organizacja Zdrowia w 2023 roku hasłem „Uprawiajmy żywność, nie tytoń” („Grow food, not tobacco”) zwraca uwagę, że uprawa tytoniu szkodzi naszemu zdrowiu, zdrowiu rolników i zdrowiu planety. Przemysł tytoniowy przyczynia się do światowego kryzysu żywnościowego.
Uprawa tytoniu szkodzi naszemu zdrowiu, zdrowiu rolników i zdrowiu planety. Przemysł tytoniowy przeszkadza w próbach zastąpienia uprawy tytoniu, przyczyniając się do światowego kryzysu żywnościowego.
Ta kampania zachęca rządy do zaprzestania dopłat do uprawy tytoniu i wykorzystania oszczędności do wspierania rolników w przejściu na bardziej zrównoważone uprawy, które poprawiają bezpieczeństwo żywnościowe i odżywianie.
Materiały
Światowy Dzień Bez Tytoniu 2023Światowy_Dzień_Bez_Tytoniu.pdf 0.67MB