Zdrowe Wakacje
Wakacje to szczególny okres, który kojarzy się z odpoczynkiem, beztroską, kąpielami wodnymi i słonecznymi, wyprawami górskimi i leśnymi, podróżami zagranicznymi.
Co zrobić, aby najbliższe tygodnie były nie tylko pełne wrażeń, ale także zdrowe?
Zebraliśmy najważniejsze wakacyjne zasady:
- Łap słońce zdrowo
Światło słoneczne w umiarkowanych dawkach
to dobra terapia m.in. na:
- poprawę samopoczucia fizycznego i psychicznego
- aktywację syntezy witaminy D3 w skórze.
Niestety nadmiar promieni słonecznych może powodować m.in.: poparzenia skóry, udar cieplny, choroby oczu, przyspieszenie starzenia się skóry, powstawanie przebarwień, uszkodzenia DNA, nowotwory skóry.
Jak bezpiecznie korzystać z promieni słonecznych:
- W upalne dni ograniczaj przebywanie na słońcu w godzinach 11.00-16. (Chroń się w cieniu).
- Stosuj na skórę preparaty przeciwsłoneczne z odpowiednim filtrem UV. Jeśli przebywasz na zewnątrz, smaruj odsłoniętą skórę co 2-3 godziny.
- Zakładaj okulary przeciwsłoneczne z odpowiednim filtrem UV.
- Noś przewiewną i osłaniającą odzież.
- Pamiętaj o nakryciu głowy
- Nawadniaj organizm.
Nasze ciało składa się w około 70 procentach z wody, którą szybko tracimy szczególnie latem. Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek naszego ciała. Nasz organizm nie umie trzymać wody „na zapas”, bez wody potrafi przeżyć zaledwie kilka dni. Dlatego tak ważne jest jej regularne picie w małych porcjach – w ciągu całego dnia. Nawet wtedy, gdy nie czujemy pragnienia.
Picie wody korzystnie wpływa na naszą:
- skórę – zapewnia jej jędrność i gładkość
- mózg – poprawia pamięć i koncentrację
- układ pokarmowy – zapobiega zaparciom
- nerki – poprzez produkcję moczu usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i zapobiega kamicy nerkowej.
Najważniejszym zadaniem wody jest zapobieganie odwodnieniu. Osoby starsze nie odczuwają pragnienia tak silnie, jak młodsze. Dlatego są szczególnie narażone na odwodnienie.
- 𝗝𝗮𝗸 𝘀𝗶𝗲̨ 𝗰𝗵𝗿𝗼𝗻𝗶𝗰́ 𝗽𝗿𝘇𝗲𝗱 𝗸𝗹𝗲𝘀𝘇𝗰𝘇𝗮𝗺𝗶 𝗶 𝗱𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼?
Kleszcze przenoszą groźne choroby zakaźne, m.in. boreliozę i Kleszczowe Zapalenie Mózgu (KZM).
Nie bądź atrakcyjny dla kleszczy:
- Stosuj środki odstraszające kleszcze (repelenty). Uważnie czytaj instrukcje i postępuj zgodnie z zaleceniami ich producentów.
- Idziesz do lasu – wybierz ubranie z długim rękawem, długimi nogawkami i pełne obuwie. Wybierz jasne kolory ubrań, by w porę zauważyć i usunąć kleszcza.
- Bądź czujny – unikaj miejsc bytowania kleszczy. Nie siadaj na ściętych pniach, nie kładź się na trawie i pod krzewami. Po powrocie do domu zmień ubranie i obejrzyj całe ciało.
- Znalazłeś u siebie kleszcza? Usuń go jak najszybciej. Najlepiej odpowiednim przyrządem wg instrukcji lub skontaktuj się z personelem medycznym.
Pamiętaj!
Przed Kleszczowym Zapaleniem Mózgu najskuteczniej chroni szczepienie. Na chwilę obecną nie ma szczepionki przeciw boreliozie.
- Jak zapobiegać chorobom brudnych rąk?
Brudne ręce są przyczyną licznych chorób. Wystarczy odruchowo dotknąć nieumytymi rękami okolic oczu, nosa, ust, żeby narazić się na zakażenie. Każde dotknięcie klamki, banknotu czy poręczy w autobusie sprawia, że na nasze ręce dostają się liczne drobnoustroje. To bomba którą rozbroić może tylko mycie rąk.
Podstawowe zasady prawidłowego mycia rąk:
- myj ręce przynajmniej przez 30 sekund
- rozpocznij od zmoczenia rąk wodą
- dokładnie rozprowadź mydło po powierzchni dłoni
- pamiętaj o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków
- dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj je do ducha, najlepiej jednorazowym ręcznikiem.
- Jedz zdrowo!
Latem łatwo o zatrucie pokarmowe!
Zadbaj, żeby go uniknąć:
-
- ogranicz do minimum czas transportu żywności z miejsca zakupu do domu;
- surowe mięso, drób, ryby, nabiał jak najszybciej umieść w lodówce,
- lody transportuj w torbach termicznych,
- nie zamrażaj ponownie rozmrożonych produktów,
- myj ręce przed przygotowaniem posiłków i przed jedzeniem,
- myj sprzęty kuchenne, wnętrze lodówki,
- myj owoce i warzywa przed ich zjedzeniem,
- używaj do picia, gotowania potraw wodę, której znasz pochodzenie,
- zabezpiecz żywność przed kontaktem z owadami i z innymi zwierzętami,
- nie pozostawiaj jedzenia na słońcu,
- nie jedz nieświeżych przetworów lub konserw, spleśniałej żywności,
- sprawdzaj datę przydatności do spożycia zakupionych produktów.