W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat nr 1 z 2025r

Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Nowej Soli z dnia 6 lutego 2025 r. w sprawie jakości wody do spożycia pochodzącej z wodociągu publicznego w Głuszycy (gm. Kolsko, pow. nowosolski), zaopatrującego mieszkańców miejscowości Głuszyca.

Komunikat

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowej Soli, na podstawie sprawozdania z badań próbki wody pobranej w dniu 3 lutego 2025 r. w stacji uzdatniania wody wodociągu publicznego w Głuszycy informuje, że jakość wody uległa pogorszeniu pod względem bakteriologicznym i nie spełnia wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294), z uwagi na stwierdzenie przekroczenia wskaźnikowego parametru mikrobiologicznego, tj. ogólnej liczby mikroorganizmów w 22+2°C po 72 h inkubacji.

Woda jest więc warunkowo przydatna do spożycia, po jej uprzednim przegotowaniu.

W związku z powyższym woda do celów konsumpcyjnych, tj. do picia, przygotowywania posiłków i potraw, do mycia i płukania warzyw i owoców, do produkcji żywności, a także do mycia zębów, kąpieli noworodków i małych dzieci - produkowana przez wodociąg publiczny w Głuszycy zaopatrujący mieszkańców tej miejscowości powinna być używana wyłącznie po przegotowaniu. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

Uwaga: Wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków dla niemowląt i dzieci do
lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością należy gotować przez minimum 2 minuty.

Administrator wodociągu został zobowiązany do podjęcia działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań.

W przypadku prowadzenia dezynfekcji wody zawiązkami chloru może nastąpić pogorszenie smaku i zapachu wody.

Powyższe informacje obowiązują do czasu odwołania.

Materiały

Komunikat nr 1 warunkowa głuszyca
Komunikat​_nr​_1​_warunkowa​_głuszyca.jpg 1.20MB
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
06.02.2025 13:19 Mateusz Bodak
Pierwsza publikacja:
06.02.2025 13:19 Mateusz Bodak