W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat nr 54 z 2024r

Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Nowej Soli z dnia 5 września 2024 r. w sprawie jakości wody do spożycia pochodzącej z wodociągu publicznego w Lasocinie (gm. Kożuchów, pow. nowosolski), zaopatrującego mieszkańców miejscowości Lasocin, Czciradz, Drwalewice, Sokołów, Solniki, Bielice, Dziadoszyce, Zawada.

Komunikat

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowej Soli, na podstawie sprawozdania z badań próbki wody pobranej w dniu 3 września 2024 r. w pompowni wody w Solnikach, informuje, że jakość wody uległa pogorszeniu pod względem bakteriologicznym i nie spełnia wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294), z uwagi na obecność pojedynczych bakterii grupy coli.

Woda jest więc warunkowo przydatna do spożycia, po jej uprzednim przegotowaniu.

W związku z powyższym woda do celów konsumpcyjnych, tj. do picia, przygotowywania posiłków i potraw, do mycia i płukania warzyw i owoców, do produkcji żywności, a także do mycia zębów, kąpieli noworodków i małych dzieci - produkowana przez wodociąg publiczny
w Lasocinie zaopatrujący mieszkańców miejscowości
Lasocin, Czciradz, Drwalewice, Sokołów, Solniki, Bielice, Dziadoszyce, Zawada powinna być używana wyłącznie po przegotowaniu.

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

Uwaga: Wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków dla niemowląt i dzieci do lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością należy gotować przez minimum 2 minuty.

Administrator wodociągu został zobowiązany do podjęcia działań naprawczych celem doprowadzenia jakości wody do obowiązujących wymagań.

W przypadku prowadzenia dezynfekcji wody zawiązkami chloru może nastąpić pogorszenie smaku i zapachu wody.

Materiały

Komunikat nr 54 Lasocin
Komunikat​_nr​_54​_Lasocin.jpg 0.56MB
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
16.09.2024 08:40 Mateusz Bodak
Pierwsza publikacja:
05.09.2024 17:48 Mateusz Bodak
{"register":{"columns":[]}}