W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

16 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Żywności (World Food Day)

16.10.2021

World Food Day

Tegoroczne obchody Światowego Dnia Żywności 2021, które odbędą się pod hasłem “Nasze działania są naszą przyszłością. Lepsza produkcja, lepsze odżywianie, lepsze środowisko i lepsze życie”, skupią się na uświadamianiu potrzeby wspierania transformacji systemów rolno-spożywczych na bardziej wydajne, integracyjne, odporne i zrównoważone.

Dodatkowe informacje na temat Światowego Dnia Żywności 2021 dostępne są pod następującym linkiem: http://www.fao.org/world-food-day/en.

To co jemy i w jaki sposób produkujemy żywność ma wpływ na nasze zdrowie i środowisko. Każdy nasz posiłek to praca wielu ludzi odpowiedzialnych za poszczególne ogniwa łańcucha żywnościowego. Ogólnopolski Program Edukacyjny „Trzymaj Formę!” zwraca uwagę na to, iż często nie dostosujemy ilości zakupów do potrzeb domowników, albo niewłaściwie obchodzimy się z produktami w domu.

 Wyrzucając żywność marnujemy nie tylko pieniądze, ale energię i środki potrzebne do jej wyprodukowania. Pamiętajmy o tym, że wielu ludziom na świecie żywności brakuje. Żywność może dłużej pozostać świeża i dobra do spożycia, jeśli będzie odpowiednio transportowana, przechowywana i wykorzystana. Właściwa dbałość o żywność pomaga ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia oraz straty wartości odżywczej produktów lub dań.

Umiejętne gospodarowanie oraz właściwa organizacja stanowi podstawę nie marnowania żywności. Jako rodzic, stosując poniższe zasady dajesz dobry przykład swoim dzieciom, ucząc je jak właściwie postępować z jedzeniem:

  • Przygotuj listę zakupów przed wyjściem do sklepu;
  • Rób zakupy będącym sytym/Nie rób zakupów będąc głodnym;
  • Zwracaj uwagę, na jakość żywności podczas wybierania produktów;
  • Kupuj żywność w miejscach, gdzie jest właściwie przechowywana;
  • Utrzymuj porządek w szafkach i lodówce - stosuj zasadę „Pierwsze weszło – pierwsze wyszło” tzw. FIFO;
  • 3xP: Planuj, Przeliczaj i Przyrządzaj z głową;
  • Właściwie transportuj i przechowuj żywność.

Powinniśmy pamiętać, że nasze codzienne wybory mają szersze znaczenie. Miliardy konsumentów na całym świecie muszą zmienić stare wzorce konsumpcji, jeśli chcemy przekształcić systemy żywnościowe na lepsze. Decyzja należy do nas. Możemy współpracować z naturą i wpływać na to co oferuje rynek, wybierając produkty pożywne, odpowiedzialne ekologicznie i społecznie.

Źródło:

{"register":{"columns":[]}}