W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo”

19.04.2022

X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo”

Łódzki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny ogłasza X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo” w roku szkolnym 2021/2022, który jest kontynuacją Konkursu Kulinarnego „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”. Konkurs kierowany jest do młodzieży z klas V–VIII ze szkół podstawowych województwa łódzkiego. Partnerem Konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi.

Terminarz i cele Konkursu

15 maja 2022 – termin przesłania prac

15 czerwca 2022 – rozstrzygnięcie Konkursu

Celem Konkursu jest propagowanie idei zdrowego stylu życia, obejmującej:

  • racjonalne odżywianie,
  • znaczenie świadomych wyborów żywieniowych,
  • kształtowanie umiejętności poszukiwania informacji z różnych źródeł,
  • kształtowanie umiejętności podejmowania decyzji na podstawie zdobytej wiedzy oraz brania odpowiedzialności za własne zdrowie,
  • umiejętność prawidłowego przygotowania potraw,
  • umiejętność tworzenia przepisów kulinarnych oraz obliczania ich kaloryczności i wartości odżywczej,
  • rozwijanie wśród młodzieży wyobraźni oraz postaw twórczych,
  • przeciwdziałanie marnowaniu żywności.

Zadanie konkursowe

Zadaniem konkursowym jest samodzielne wykonanie przez Uczestnika Konkursu:

  • ulotki informacyjnej w formie elektronicznej – zawierającej następujące informacje:
    • tytuł pracy oraz jej autora,
    • skład potrawy – przepis, ilość składników potrzebnych do wykonania porcji dla 1 osoby,
    • kaloryczność jednej porcji potrawy,
    • wartość odżywczą dania,
    • krótki opis przygotowania dania od podstaw,
    • 2 zdania uzasadnienia wyboru dania ze względu na znaczenie przygotowanej potrawy dla zachowania zdrowia.
  • dania obiadowego pod hasłem „Wzmacniamy odporność naszego organizmu”.

Przebieg przygotowania posiłku i prezentacja efektu końcowego musi mieć formę nagranego filmiku. Czas nagrania nie może przekroczyć 5 minut. Uczestnik musi przesłać drogą pocztową lub dostarczyć osobiście do siedziby WSSE w Łodzi, ul. Wodna 40, na nośniku elektronicznym, tj. płycie CD czy pendrive, ww. pracę, tj. ulotkę oraz filmik.

Z jednej szkoły mogą wpłynąć maksymalnie 3 prace. Jeden uczestnik może zgłosić jedną pracę.

W finale wojewódzkim przewidziane są nagrody za zajęcie I, II i III miejsca. Pozostali uczestnicy otrzymają dyplomy.

Regulamin i materiały promocyjne

Regulamin wraz z załącznikami oraz materiały promocyjne – plakat i animacja do mediów społecznościowych dostępne są na stronie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi pod adresem www.gov.pl/wsse-lodz/konkurs-kulinarny.

X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo”

 

Materiały

X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo”
Konkurs​_animacja.mp4 0.69MB
{"register":{"columns":[]}}