Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach 2024
19.11.2024
Corocznie 18 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach. Dzień ten jednocześnie rozpoczyna obchody Światowego Tygodnia Wiedzy o Antybiotykach. Inicjatywy te mają na celu zwrócenie uwagi na to, jak poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego stanowi zjawisko narastania i rozprzestrzeniania się oporności na antybiotyki wśród drobnoustrojów wywołujących zakażenia u człowieka. Konsekwencją zjawiska antybiotykoodporności jest ograniczenie możliwości skutecznego leczenia infekcji, a więc zwiększająca się zachorowalność i śmiertelność z powodu zakażeń. Tegoroczne obchody przebiegają pod hasłem:
Edukuj. Wspieraj. Działaj.
Przed odkryciem antybiotyków tysiące ludzi umierało z powodu zakażeń bakteryjnych, takich jak zapalenia płuc, sepsa, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych lub zakażenia po zabiegach chirurgicznych. To właśnie antybiotyki, uznawane jest za jedno z najważniejszych osiągnięć nowoczesnej medycyny umożliwiły skuteczną walkę z zakażeniami bakteryjnymi. Niestety z powodu niewłaściwego stosowania tych leków niektóre bakterie wytworzyły oporność na ich działanie.
Co możemy zrobić, aby ograniczyć zjawisko powstawania lekooporności?
Pamiętaj!
Antybiotyki leczą tylko infekcje bakteryjne. Nie działają na wirusy i choroby przez nie wywoływane.
1. Stosuj antybiotyki tylko wtedy, gdy zostały przepisane przez lekarza.
2. Nie żądaj antybiotyków, jeśli lekarz twierdzi, że ich nie potrzebujesz.
3. Stosując antybiotyki, postępuj zgodnie z zaleceniami lekarza – sam nie skracaj terapii.
4. Nie udostępniaj ani nie używaj antybiotyków pozostałych po poprzedniej terapii.
5. Zapobiegaj infekcjom poprzez regularne mycie lub dezynfekcję rąk, higieniczne przygotowywanie posiłków, unikanie bliskiego kontaktu z chorymi, aktualizację szczepień i bezpieczne zachowania seksualne
6. Wybieraj żywność, która została wyprodukowana bez użycia antybiotyków w hodowli zwierząt i przygotowuj ją do spożycia w sposób higieniczny (utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową i ugotowaną, dokładnie gotuj, utrzymuj żywność w bezpiecznej temperaturze, używaj bezpiecznej wody i surowców).
Materiały
Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykachwystawa-antybiotyki.pdf 8.73MB źródło: antybiotyki.edu.pl/edwa/