Profilaktyka grypy – lepiej zapobiegać niż leczyć
11.01.2022
Profilaktyka grypy – lepiej zapobiegać niż leczyć
Pamiętaj…
Grypa to choroba wirusowa, z objawami : gorączki powyżej 39st. C trwającej 1-2 dni, dreszczami, bólami stawów i mięśni, bólem głowy, kichaniem, zapaleniem błony śluzowej nosa, bólem gardła, suchym napadowym kaszlem, poczuciem ogólnego rozbicia, osłabienia.
Zarówno grypa, Covid-19 i RSV przenoszone są drogą kropelkową podczas mówienia, kaszlu, kichania lub w wyniku kontaktu z wydzieliną z dróg oddechowych osób chorych.
W ograniczaniu rozprzestrzeniania się zakażeń istotne jest odpowiedzialne zachowanie w stosunku do siebie i innych. W przypadku wystąpienia objawów chorobowych skontaktuj się z lekarzem. Osoby chore, kaszlące, z temperaturą powinny pozostać w domu. Nie należy w takim stanie chodzić do pracy czy na zakupy, aby nie stanowić źródła zakażenia dla innych osób. Również nie powinno się posyłać chorych dzieci do szkół i przedszkoli.
Chroń się…
W walce z tymi chorobami niezwykle ważne jest przestrzeganie higieny.
- myj i dezynfekuj ręce. Aby skutecznie umyć ręce należy czynność tę wykonywać przynajmniej 30 sekund, używając ciepłej wody i mydła dokładnie myjąc wszystkie powierzchnie i zakamarki dłoni.
- zasłaniaj usta i nos chusteczką podczas kaszlu i kichania, stosuj chusteczki jednorazowego użytku.
- ubieraj się stosownie do panujących warunków atmosferycznych, najlepiej „na cebulkę”, wtedy w razie potrzeby, można łatwo zrezygnować z jednej warstwy ubrań.
- unikaj dużych skupisk ludzkich, przebywania w pomieszczeniach o dużym zagęszczeniu osób,
- używaj maseczek ochronnych w placówkach medycznych, zadbaj, aby były one prawidłowo założone. Maseczka powinna zasłaniać usta i nos,
- zachowaj dystans społeczny i chroń się przed kontaktem „twarzą w twarz”.
- podczas robienia zakupów w sklepach i marketach, pamiętaj o dezynfekcji rąk przed wejściem i przy wyjściu ze sklepu. Nie dotykajmy gołymi rękami niepakowanych produktów spożywczych. Do wybierania owoców, warzyw, pieczywa używajmy rękawiczek jednorazowych, które umieszczone są przy stoiskach.
- gdy korzystasz z transportu zbiorowego unikaj niepotrzebnego dotykania powierzchni, a po powrocie do domu zawsze umyj ręce.
Zapobiegaj…
Aby nie poddać się chorobie trzeba wzmacniać siły obronne swojego organizmu.
Odżywiaj się prawidłowo. Stosujmy produkty żywnościowe obfitujące w witaminy, szczególnie C i D oraz zawierające naturalne substancje bakterio i wirusobójcze, jak czosnek i cebula. Zimą stosuj przyprawy takie jak: imbir, kurkuma, goździki.
Zadbaj o regularną aktywność fizyczną.
Unikaj sytuacji stresogennych. Stres i przemęczenie negatywnie wpływają na utrzymanie należytego poziomu naszej odporności.
Zapobiegaj Szczep się…
W walce z chorobami zakaźnymi skutecznym narzędziem są szczepienia ochronne. Zadbajmy o to, aby skorzystać z tej formy ochrony organizmu. Zapytaj lekarza o szczepienia przeciwko grypie, COVID-19, pneumokokom, a w przypadku dzieci zadbaj o wykonanie obowiązkowych szczepień ochronnych zgodnie z Programem Szczepień Ochronnych.
Zastosowanie się do zaleceń pozwoli Państwu w dobrej kondycji przetrwać okres zimowo-wiosenny.