„Trzymaj Formę!” – program edukacyjny o zbilansowanym odżywianiu i aktywności
Wychodząc naprzeciw zaleceniom strategii Światowej Organizacji Zdrowia w zakresie diety, aktywności fizycznej i zdrowia oraz zaleceniom „Białej Księgi Komisji Europejskiej – strategia dla Europy, w zakresie zagadnień zdrowia związanych z żywieniem, nadwagą i otyłością, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Stowarzyszenie Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, zapoczątkowały w roku 2006 Ogólnopolski Program Edukacyjny „Trzymaj Formę!”. Program promuje zróżnicowany i zbilansowany sposób odżywiania się młodzieży oraz regularną aktywność fizyczną.
Adresaci:
Uczniowie V-VIII klas szkół podstawowych.
Cel główny:
Zwiększenie świadomości uczestników Programu dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.
Cele szczegółowe programu:
- pogłębienie wiedzy o znaczeniu prawidłowo zbilansowanej diety i aktywności
fizycznej dla organizmu człowieka, - kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią, jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną,
- dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów
spożywczych i umiejętności korzystania z nich.
W ramach programu realizowany jest Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”.
Uczestnictwo w programie jest bezpłatne. Jedynym warunkiem udziału oraz otrzymania materiałów edukacyjnych jest przekazanie informacji zwrotnej z podjętych działań. Szkoły zainteresowane realizacją programu prosimy o kontakt ze specjalistą promocji zdrowia w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Ostrołęce.
Program realizowany jest w oparciu o porozumienie Głównego Inspektoratu Sanitarnego ze Stowarzyszeniem Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.
Strona programu: Trzymaj Formę
Materiały
Program Trzymaj Formę! - poradnik dla edukatoraTrzymaj_formę_poradnik_dla_edukatora.pdf 16.63MB Program Trzymaj Formę! - scenariusze
Trzymaj_formę_scenariusze.pdf 13.32MB Program Trzymaj Formę! - plakat
Trzymaj_formę_plakat.jpg 6.54MB