Tydzień promocji karmienia piersią
Od 26 maja do 1 czerwca obchodzony jest Tydzień Promocji Karmienia Piersią. Tydzień ten zaczyna Dzień Matki, a kończy Dzień Dziecka. Karmienie piersią to sposób żywienia noworodków i niemowląt, który zapewnia im właściwy rozwój i optymalny stan zdrowia. Pokarm kobiecy ma unikalne właściwości – zawiera wszystko, co jest potrzebne, by dziecko rozwijało się prawidłowo w pierwszym okresie życia, a jego skład dostosowuje się do potrzeb rosnącego malucha.
Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje karmienie piersią jako „złoty standard” żywienia niemowląt przez pierwsze 6 miesięcy życia. Po tym okresie zaleca kontynuowanie karmienia piersią z równoległym rozszerzaniem diety malucha.
Zalety zdrowotne karmienia piersią
Zalety dla dziecka
-
sprzyja prawidłowemu rozwojowi dziecka;
-
wspomaga układ odpornościowy;
-
zmniejsza ryzyko alergii, rzadziej powoduje kolki;
-
zmniejsza ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości oraz wielu chorób niezakaźnych,
w tym cukrzycy typu 1 i typu 2; -
zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych rodzajów nowotworów, w tym białaczki limfatycznej i szpikowej;
-
zmniejsza ryzyko hospitalizacji w pierwszym roku życia dziecka i związanego
z tym stresu; -
ssanie piersi sprzyja ćwiczeniu mięśni twarzy i jamy ustnej, co pozytywnie wpływa na rozwój mowy u dziecka;
-
karmienie piersią buduje więź z matką.
Zalety dla matki
-
zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka sutka, jajników i osteoporozy
w starszym wieku; -
zmniejszenie ryzyka pojawienia się nadciśnienia tętniczego i rozwoju cukrzycy;
-
szybsze obkurczanie macicy oraz zmniejszenie ryzyka krwotoku poporodowego
i niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza; -
wydzielanie oksytocyny podczas karmienia sprzyja właściwej opiece i nawiązaniu prawidłowych relacji z dzieckiem oraz zmniejsza napięcie i stres u kobiety.
Więcej informacji nt. żywienia zdrowych niemowląt: