URZĘDOWY NADZÓR SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNY NAD BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI NA PRZYKŁADZIE POWIATOWEJ STACJI SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNEJ W OSTROWI MAZOWIECKIEJ
Autorzy:RENATA MALEC1, MAGDALENA KACZMAREK2, AGNIESZKA WOŹNIAK-KOSEK3
1 Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Powiatowej Stacji Sanitarno- -Epidemiologicznej w Ostrowi Mazowieckiej
2 Powiatowa Stacja Sanitarno- -Epidemiologiczna w Ostrowi Mazowieckiej
3 Zakład Diagnostyki Laboratoryjnej CSK MON Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie
Streszczenie: Celem niniejszej pracy było przedstawienie działań podejmowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Ostrowi Mazowieckiej na rzecz ochrony zdrowia i życia konsumentów, w zakresie sprawowanego nadzoru nad jakością zdrowotną żywności w latach 2018 i 2019. W pracy przedstawiono: ogólną charakterystykę stanu sanitarnego obiektów żywnościowych, wyniki badań mikrobiologicznych, postępowanie prowadzone w następstwie otrzymanych sprawozdań z badań oraz powiadomień Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) w aspekcie sytuacji epidemiologicznej w powiecie ostrowskim. Wyniki badań wykazały, że jakość mikrobiologiczna żywności pobranej do badań w 2019 roku była na zadowalającym poziomie, natomiast w 2018 roku 1,41% próbek zdyskwalifikowano z uwagi na zanieczyszczenie ich bakteriami z grupy Salmonella. Postępowania wyjaśniające, prowadzone w następstwie otrzymanych powiadomień z systemu RASFF, wykazały wdrożenie procedur postępowania z wyrobem niezgodnym.
Źródło: © Evereth Publishing, 2020 FORUM ZAKAŻEŃ 2020;11(6):267-272
Pełna treść artykułu: