Zadania Sekcji
Zakres zadań realizowanych przez Sekcję:
-
Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
-
Kontrola bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
-
Kontrola warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
-
Kontrola kosmetyków w zakresie zgodnym z kompetencjami Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
-
Wykonywanie czynności pokontrolnych w postępowaniu administracyjnym i egzekucyjnym;
-
Realizacja zadań związanych z funkcjonowaniem systemów RASFF i RAPEX;
-
Ocena sposobu żywienia wybranych grup ludności w świetle obowiązujących wymagań oraz wytycznych;
-
Przygotowywanie projektów decyzji i wykonywanie innych czynności w postępowaniu administracyjnym i postępowaniu egzekucyjnym w administracji;
-
Przygotowywanie wniosków o ukaranie w sprawach o wykroczenia.