Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
W ramach prowadzonych działań Sekcja Higieny Żywności i Żywienia realizuje zadania dotyczące:
-
zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych, a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności;
-
podejmowania działań w zakresie Systemu RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), będącego Systemem Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt;
-
sprawowania nadzoru nad jakością produkowanych lub wprowadzanych do obrotu środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, poprzez pobieranie próbek do badań laboratoryjnych oraz interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń w tym zakresie;
-
prowadzenia kontroli w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przekraczających granicę, a także wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych dla tego rodzaju towarów;
-
prowadzenia nadzoru nad jakością żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
-
udział w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych i zatruć grzybami;
-
prowadzenia postępowania administracyjnego na skutek stwierdzonych w trakcie kontroli nieprawidłowości lub uchybień stanu sanitarno-higienicznego;
-
przyjmowania i realizacji zgłaszanych przez klientów interwencji oraz wniosków;
-
przeprowadzania postępowania związanego z zatwierdzaniem i rejestracją zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz udział w odbiorach sanitarnych obiektów żywnościowo – żywieniowych;
-
nadzoru nad przestrzeganiem przepisów dotyczących produktów kosmetycznych w zakresie warunków produkcji, znakowania oraz posiadanej dokumentacji;
-
dokonywania opracowań i analiz na podstawie posiadanej dokumentacji pokontrolnej, związanych z bezpieczeństwem żywności i żywienia, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami;
-
prowadzenia i uaktualniania rejestru zakładów oraz elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.