W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

W ramach prowadzonych działań Sekcja Higieny Żywności i Żywienia realizuje zadania dotyczące:

  1. zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych, a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności;

  2. podejmowania działań w zakresie Systemu RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), będącego Systemem Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt;

  3. sprawowania nadzoru nad jakością produkowanych lub wprowadzanych do obrotu środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, poprzez pobieranie próbek do badań laboratoryjnych oraz interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń w tym zakresie;

  4. prowadzenia kontroli w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przekraczających granicę, a także wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych dla tego rodzaju towarów;

  5. prowadzenia nadzoru nad jakością żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;

  6. udział w opracowywaniu ognisk zatruć pokarmowych i zatruć grzybami;

  7. prowadzenia postępowania administracyjnego na skutek stwierdzonych w trakcie kontroli nieprawidłowości lub uchybień stanu sanitarno-higienicznego;

  8. przyjmowania i realizacji zgłaszanych przez klientów interwencji oraz wniosków;

  9. przeprowadzania postępowania związanego z zatwierdzaniem i rejestracją zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz udział w odbiorach sanitarnych obiektów żywnościowo – żywieniowych;

  10. nadzoru nad przestrzeganiem przepisów dotyczących produktów kosmetycznych w zakresie warunków produkcji, znakowania oraz posiadanej dokumentacji;

  11. dokonywania opracowań i analiz na podstawie posiadanej dokumentacji pokontrolnej, związanych z bezpieczeństwem żywności i żywienia, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami;

  12. prowadzenia i uaktualniania rejestru zakładów oraz elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.

{"register":{"columns":[]}}