Żywność podczas upałów #latozsanepidem
05.07.2023
Żywność podczas upałów
Rozpoczął się sezon letni, a wraz z nim wysokie temperatury, które mogą być niekorzystne dla ludzi i ich zdrowia. Przygotowując się do urlopu, ale również na co dzień należy pamiętać, że wysokie wskazania termometrów powodują, że żywność szybciej się psuje. Podczas upałów należy uważać na to co jemy, gdyż w sezonie letnim nie trudno o zatrucie pokarmowe. Latem zwracamy uwagę w szczególności na odpowiednie schłodzenie produktów, które tego wymagają.
Pamiętaj!!!, aby ponownie nie zamrażać produktów, które uległy wcześniej rozmrożeniu.
LATEM,
- Zwracaj szczególną uwagę na takie produkty jak: lody, ciastka z kremem, produkty surowe (np. jajka, tatar) czy też mrożonki (typu warzywa bądź ryby);
- Zwracaj uwagę na każdą zmianę smaku, zapachu i konsystencji wszystkich produktów, które zamierzasz spożyć;
- Sprawdzaj warunki przechowywanych produktów w sklepach i lokalach z gastronomią oraz zwróć uwagę na termin ich przydatności do spożycia;
- Nie kupuj i nie spożywaj jedzenia co do których masz jakiekolwiek wątpliwości i nie wiesz z jakiego źródła pochodzą;
- Na wycieczki zabieraj suchy prowiant, który wytrzyma wysokie temperatury;
- Dokładnie myj ręce;
- Chroń żywność przed zanieczyszczeniem;
- Nie zostawiaj żywności na słońcu, czy też na blacie kuchennym, gdyż bardzo szybko nastąpi jego zepsucie.
W przypadku wystąpienia u Ciebie objawów wskazujących na zatrucie pokarmowe typu: utrzymująca się biegunka, wymioty i nudności, osłabienie, gorączka, nie czekaj, tylko udaj się niezwłocznie do lekarza!!!!!
Materiały
Broszura WHO - 5 kroków do bezpieczniejszej żywnościBroszura_WHO_-_5_kroków_do_bezpieczniejszej_żywności.jpg 1.42MB