Bezpieczne wakacje 2022
24.06.2022
BEZPIECZNE WAKACJE
– CIESZ SIĘ LATEM!
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W CZASIE WAKACJI
Zakończenie epidemii COVID-19 i przejście w „stan zagrożenia epidemicznego” nie oznacza, że wirus zniknął z naszego życia. Nadal jest wśród nas i już z nami zostanie. Będzie może mniej groźny, przerodzi się w chorobę endemiczną (podobnie jak grypa), ale nadal z nami będzie. Pamiętajmy więc, aby nadal zachowywać podstawowe środki ostrożności.
Warto mieć zawsze przy sobie chusteczki do dezynfekcji rąk lub płyn na bazie alkoholu.
OPALANIE
Latem lubimy się opalać, czekamy na słoneczne promienie przez całą zimę. Należy pamiętać, że promienie słoneczne mogą być szkodliwe, jeśli nie zachowamy umiaru. Opalając się należy:
- stosować kremy z filtrem
- nie przebywać na słońcu w okresie największego nasłonecznienia
- chronić oczy i nosić okulary z filtrem UV
- zakładać nakrycie na głowę
- najlepiej opalać się w ruchu.
KĄPIEL
Będąc nad wodą należy pamiętać, aby:
- nie skakać do wody w miejscach nieznanych.
- Nie należy wchodzić do wody bezpośrednio po posiłku.
- Po długim przebywaniu na słońcu najpierw należy delikatnie polać wodą ciało, żeby nie doszło do wstrząsu termicznego.
- Pływając łodziami lub kajakami należy zawsze zakładać kapok.
Pamiętajmy, aby kąpać się w miejscach do tego przeznaczonych i tylko pod okiem ratownika.
Zwracajmy uwagę na flagi umieszczone w miejscu kąpieliska.
KLESZCZE
Pamiętajmy - kleszcze są wszędzie. Aby uniknąć KZM - najlepiej się zaszczepić. Niestety nie uchroni nas to od boreliozy. Jak się chronić przed kleszczami?
- Odpowiednie ubranie – powinno chronić całe ciało i głowę, powinno być w jasnych kolorach - łatwiej jest zauważyć wędrującego kleszcza.
- Stosować środki, odstraszające te pajęczaki i dzięki którym człowiek jest dla nich niewidoczny.
- Po spacerze dokładnie oglądamy całe ciało. Szczególnie głowę na granicy włosów i za uszami oraz miejsca, gdzie skóra jest delikatna – pod kolanami, w pachwinach, na brzuchu, pod pachami.
Jeśli zauważymy kleszcza, wyciągamy go jak najszybciej zdecydowanym ruchem, najlepiej pęsetą lub specjalnym przyrządem. Nigdy nie należy smarować kleszcza tłuszczem. Po usunięciu, dezynfekujemy miejsce ukłucia.
GÓRY
Bezpieczeństwo w górach to ciągle aktualny i ważny temat, zwłaszcza że turystyka górska stale się rozwija, Wiele osób zapomina jednak, jak ważne jest bezpieczeństwo i nie bierze tego pod uwagę podczas swoich przygotowań. Zapoznanie się z zasadami bezpieczeństwa zmniejsza ryzyko niewłaściwych zachowań. Przed wyjściem w góry:
- Sprawdź aktualny komunikat pogodowy
- Wybieraj tylko wyznaczone szlaki
- Dokładnie zaplanuj trasę – czas przejścia, lokalizacja schronisk, stan szlaków
- Przygotuj odpowiedni sprzęt
- Załóż odpowiednie buty
- Zgłoś w recepcji swojego ośrodka gdzie idziesz i podaj przewidywany czas powrotu
- Rozpocznij wycieczkę jak najwcześniej, by w górach nie zastał cię zmrok
- Staraj się nie wychodzić samotnie w góry
- Miej zawsze naładowany telefon
- Spakuj do plecaka: jedzenie, picie, ciepłe ubranie
GRZYBY
Lato i wakacje, to często okres pojawiania się pierwszych grzybów w lasach. O czym należy pamiętać zbierając grzyby?
- Zbieraj tylko te grzyby, które znasz
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników - to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe - ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących,
- Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu, przy drogach oraz w okolicach skupisk odpadów - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj!
ZATRUCIA POKARMOWE
Wakacje sprzyjają występowaniu zatruć pokarmowych. Aby ich uniknąć musimy stosować się do kilku zasad:
- Często myj ręce, szczególnie przed kontaktem z żywnością
- Upewnij się, że spożywana żywność została dokładnie ugotowana
- Przed spożyciem myj dokładnie owoce oraz warzywa
- Używaj bezpiecznej wody i żywności
- Nie spożywaj produktów wątpliwej jakości
- Unikaj spożywania potraw, które przyrządzanie są z surowych jaj, surowego mięsa oraz surowych ryb
- Staraj się unikać zabaw w wątpliwej czystości piaskownicach, gdzie dostęp mają psy i koty
HIGIENA OSOBISTA
- Używaj wyłącznie własnego ręcznika i mydła
- Dbaj o dobre wysuszenie ręcznika, np. na słońcu.
- Często myj ręce – szczególnie przed jedzeniem
- Chroń stopy – uważaj na grzybicę!
- Używaj łagodnie działających preparatów przeciwgrzybiczych - w pudrze, kremie, aerozolu.
- Idąc pod prysznic, zawsze zakładaj klapki
- Używaj tylko swojego grzebienia lub szczotki