Kampania informacyjna „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood; AKRYLAMID W ŻYWNOŚCI
07.08.2023
#EUChooseSafeFood
🟢 Kampania informacyjna „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood; AKRYLAMID W ŻYWNOŚCI. Co to jest? Jak możemy ograniczyć jego ilość?
⚠️ AKRYLAMID jest związkiem chemicznym, który zwykle powstaje w produktach skrobiowych w procesie pieczenia, smażenia lub zapiekania w wysokich temperaturach (120–150°C).
✅JAK ZMNIEJSZYĆ ILOŚĆ AKRYLAMIDU (WSKAZÓWKI)
🔊 Praktyczna zasada brzmi: „Nie dopuść do przypalenia, tylko do lekkiego zbrązowienia”.
🔊 Dalsze przykłady wskazówek od władz krajowych:
♦️ Podczas smażenia przestrzegaj zalecanych czasów obróbki i temperatur smażenia, nie dopuść do rozgotowania, nadmiernego przypieczenia.
♦️ Chleb opiekaj na kolor złoty, a nie brązowy.
♦️Produkty ziemniaczane, jak frytki i krokiety, podpiekaj na kolor złoty, a nie brązowy.
♦️Nie przechowuj ziemniaków w lodówce, ponieważ zwiększa to poziom cukrów (a tym samym potencjalnie ilość akrylamidu powstałego w procesie gotowania). Przechowuj je w ciemnym, chłodnym miejscu.
Więcej informacji poniżej⬇️
Więcej informacji na temat kampanii: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl
Materiały
Akrylamid3_Acrylamid_PL6.pdf 1.43MB