W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania informacyjna „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood; AKRYLAMID W ŻYWNOŚCI

07.08.2023

#EUChooseSafeFood

🟢 Kampania informacyjna „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood; AKRYLAMID W ŻYWNOŚCI. Co to jest? Jak możemy ograniczyć jego ilość?

 

⚠️ AKRYLAMID jest związkiem chemicznym, który zwykle powstaje w produktach skrobiowych w procesie pieczenia, smażenia lub zapiekania w wysokich temperaturach (120–150°C).

 

JAK ZMNIEJSZYĆ ILOŚĆ AKRYLAMIDU (WSKAZÓWKI)

🔊 Praktyczna zasada brzmi: „Nie dopuść do przypalenia, tylko do lekkiego zbrązowienia”.

🔊 Dalsze przykłady wskazówek od władz krajowych:
 

♦️ Podczas smażenia przestrzegaj zalecanych czasów obróbki i temperatur smażenia, nie dopuść do rozgotowania, nadmiernego przypieczenia.

♦️ Chleb opiekaj na kolor złoty, a nie brązowy.

♦️Produkty ziemniaczane, jak frytki i krokiety, podpiekaj na kolor złoty, a nie brązowy.

♦️Nie przechowuj ziemniaków w lodówce, ponieważ zwiększa to poziom cukrów (a tym samym potencjalnie ilość akrylamidu powstałego w procesie gotowania). Przechowuj je w ciemnym, chłodnym miejscu.

Więcej informacji poniżej⬇️

Więcej informacji na temat kampanii: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl

Materiały

Akrylamid
3​_Acrylamid​_PL6.pdf 1.43MB
{"register":{"columns":[]}}