Wybieraj bezpieczną żywność
- Kampania EFSA #PlantHealth4Life - „Dbaj o zdrowie roślin, chroń życie”
- Kampania informacyjna 2024 #Safe2EatEU „Jedz bezpiecznie”
- Kampania informacyjna „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood; Bezpieczne rozmrażanie żywności.
- Kampania informacyjna „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood; Zanieczyszczenia w łańcuchu żywnościowym
- Kampania informacyjna „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood; AKRYLAMID W ŻYWNOŚCI
#EuChooseSafeFood
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pile informuje, iż Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) prowadzi III edycję kampanii informacyjnej „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood.
Celem kampanii jest wspieranie mieszkańców i mieszkanek Europy w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zakupu żywności. Dzięki niej konsumenci mają dostęp do praktycznych i przystępnych informacji dotyczących zagadnień takich jak pomoc w odczytywaniu etykiet umieszczonych na produktach spożywczych czy też porad na temat przygotowywania i przechowywania żywności. Kampania obejmuje szereg zagadnień związanych
z żywnością i jej bezpieczeństwem.
Tematy tegorocznej edycji kampanii pozostają takie same jak w II edycji:
1. Suplementy diety.
2. Higiena żywności.
3. Znakowanie żywności z uwzględnieniem alergenów.
Adresatami kampanii są przede wszystkim mieszkańcy i mieszkanki Europy w wieku od 25 do 45 lat, w szczególności młodzi rodzice oraz osoby zainteresowane bezpieczeństwem żywności i nauką. Treści prezentowane w kampanii skupiać się będą na znaczeniu w ocenie bezpieczeństwa żywności roli europejskich naukowców, którzy współpracują ze sobą, aby chronić konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością.
Filmiki
Materiały
Więcej informacji na temat kampanii EFSA #EUChooseSafeFood dostępnych jest na stronieBezpieczeństwo żywności
plakat___zywnosc_v3_(4).pdf 1.75MB Suplementy to nie leki
broszura___suplementy___v2_(4).pdf 0.91MB Bezpieczeństwo mięsa w Europie
4_Bezpieczeństwo_mięsa_w_Europie_.pdf 0.25MB Akrylamid w żywności
3_Acrylamid_PL6.pdf 1.43MB Zanieczyszczenia w łańcuchu żywnosciowym
2_Zanieczyszczenia__PL6.pdf 0.23MB Bezpieczne rozmrażanie żywności
Rozmrażanie_żywnosci__PL5.pdf 0.59MB