Wymagania higieniczne dla zakładów produkcji i obrotu żywnością
17.10.2023
Wymagania higieniczne – system HACCP
Wymagania higieniczne
Każdy zakład bez względu na profil i wielkość produkcji żywności jest zobowiązany do przestrzegania podstawowych wymogów sanitarno-higienicznych w zakresie bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej wytwarzanych wyrobów. Produkty żywnościowe muszą być całkowicie bezpieczne dla konsumenta, powinny odpowiadać oczekiwaniom konsumentów w aspekcie jakości organoleptycznej
i estetycznej oraz nie mogą stwarzać ryzyka zachorowania na jakąkolwiek chorobę przenoszoną na drodze pokarmowej.
Wymagania higieniczne dla zakładów produkcji i obrotu żywnością zostały określone w załączniku nr II do rozporządzenia nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
System HACCP
Zgodnie z art. 5 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych przedsiębiorcy działający w sektorze spożywczym mają obowiązek opracowania i wdrożenia odpowiedniej procedury, opartej na zasadach systemu HACCP. System HACCP obejmuje wszystkie etapy procesu od chwili otrzymania surowców do chwili umieszczenia na rynku, poprzez przygotowanie, przetwarzanie, pakowanie, przechowywanie
i dystrybucję. System HACCP jest systemem nadzoru nad żywnością i jest ukierunkowany na likwidację bezpośrednich przyczyn zagrożeń zdrowia bezpośrednio w miejscu ich powstawania. Powinien zapewnić bezpieczeństwo żywności, poprzez stałe monitorowanie zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych w procesie produkcji, składowania i obrotu żywnością. Stałe monitorowanie skuteczności działania systemu HACCP powinna gwarantować prowadzona w zakładzie kontrola wewnętrzna, której celem jest zapewnienie przestrzegania właściwej jakości zdrowotnej żywności oraz zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie żywnością.